16 ПАНАГЮРЧЕТА УСВОЯВАТ МУЗИКАЛНОТО МАЙСТОРСТВО В МЛАДЕЖКА ШКОЛА – ДУХОВ ОРКЕСТЪР

С ентусиазъм и упоритост текат дейностите по реализирането на проект „Младежка школа – духов оркестър при НЧ „Виделина – 1865”. Проектът се финансира от НФ „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Младежите, които са част от оркестъра, репетират неуморно по няколко пъти седмично. Младите музиканти са общо 16 на брой – деца и младежи на възраст над 10 години. Ръководител на оркестъра е Тодор Цачев, който е с професионална подготовка по музикално изкуство и опит в създаването на младежки духови оркестри.

Припомняме, че НЧ „Виделина-1865” – гр. Панагюрище, започна работа по проект „Младежка школа – духов оркестър при НЧ „Виделина – 1865” през месец октомври 2022 година. 

По проекта предстои да се реализира заснемането на 5 образователни видеоклипа, които да показват техниката на свирене с различните инструменти. В края на проекта ще бъде представен пред публиката и концерт на младите таланти.

С реализиране на дейностите по проекта ще се даде възможност на децата и младежите да получат музикална култура, да се обучават и творят в осигурени подходящи условия и в една утвърдена за Панагюрище и читалището традиция – духовата музика, както и да станат част от Духов оркестър „Делчо Радивчев”.

Партньори по проекта са училищата в гр. Панагюрище: ОУ „20-ти април”, ОУ „Проф. Марин Дринов”, СУ „Нешо Бончев”, Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм и общинските медии: Вестник „Време 2001”, „Медиен център – Оборище”, „Още пан”. Периодът за реализация на проектните дейности обхваща 12 месеца – творчески сезон 2022-2023 г. Общата стойност на безвъзмездното финансиране от НФ „Култура” е 22 000 лева.

 

Източник - https://vreme2001.com/