Родопският драматичен театър препредставя на панагюрска сцена постановката "Лазарица" по Йордан Радичков

Да правиш „Лазарица“ е като да мислиш законите на Анщайн, при все че вече са написани. Първо, че този огромен текст се носи на плещите от един актьор, а е много трудно след като десетки са правили образа да се заемеш. Още по-трудно е, когато са го правили големи имена. Предизвикателствата обаче за някои като режисьора Крум Филипов са просто стъпало. Дали се е получило? „Лазарица“ е дълбок текст, много текст, мъдър текст. Качеството на постановката се разбира по това колко процента от това огромно хапче срещу бяса във всеки от нас, каквото е текста на пиесата, стига до публиката. И на големи актьори им се е получавало да не им спорят процентите в тази трудна роля. Кънчо Кънев, обаче, вади Лазар от гърдите си. Това означава до там да вдигнеш процентите, че зрителя да усети Лазар, а не само да го чуе. Може би, защото е добър актьор, може би защото детето му се бори с тежка болест, докато той изстисква от себе си катарзиса, заради който Радичков е написал „Лазарица“ , или и двете. Въпросът е, че процентите на един от най-добрите текстове писани от българин стигат до зрителя.
Сценографията и костюмите са запомняща се находка на Виктория Филипова. Ролята на Шаро прави с лекота Ивайло Иванов, а невидимия, но винаги нужен Янко Хусаров довършва останалото.
Гледали ли сте „Лазарица“? Това е пътя на пречистването – от гордост, его, мнителност, омраза, отмъстителност и страсти. Разказани „залепващо“, както каза ученик.
Спектакъла „Лазарица” беше включен в селекцията на фестивалите в Шумен и Враца. Взе голямата награда за сценография и награда за главна мъжка роля от Враца. Има номинация за „Икар 2015” за дебют. Най – важно е , че е селектиран в един от най-престижните европейски театрални фестивали „EX PONTO”2016 – Любляна , Словения.

Цена на билетите: 8 лв.
За ученици и пенсионери-6 лв.
Билетите могат да бъдат закупени в читалищ "Виделина" или на тел.: 0357 6 21 55; 6 20 02