Агрегатор на източници

Ден втори от летните забавления

Новини от Панагюрище - преди 1 час 46 мин.

Ден, изпълнен с предизвикателства подари ИМ-Панагюрище на децата през втория ден от летните занимания. С истинско задоволство участваха в богатата и разнообразна палитра от теми и занимания, съобразени с интересите на децата, а именно:тъкане на цветни пътечки, изработване на личица върху балони, декупаж с пластмасови капачки, изработване на табелки за врата. Заниманията дадоха възможност на включилите се, да прекарат още един ваканционен ден, приятно и същевременно ефективно. Денят приключи с атрактивно изложение на всички изработени творби.

ДЕН ПЪРВИ ОТ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ В МУЗЕЯ

Новини от Панагюрище - Вт., 07/05/2022 - 17:03

Днес, 5 юли 2022 г. измина първият ден от лятната ваканция за деца и ученици, проведен в Природонаучния музей. С цветни, разнообразни и интересни морски създания, в този топъл юлски ден се "разходихме по морското дъно". С творческите умения на участниците в заниманията, с компактна къщичка се сдобиха симпатичните малки животинки с четири малки рогца - охлювите. С цветни семенца бяха изработиха силуетите на различни животински видове. Най- атрактивната част, която завладя вниманието на всички бяха направените отпечатъци от пастели. А с логическата си мисъл, някои деца бързо откриха пътя през трудните лабиринти.

Tags: ваканциялабиринтиприродонаучен музейСнимки: 

УСПЕШЕН ПРОЕКТ И НОВА ЕКСПОЗИЦИЯ В ХАДЖИДИМИТРОВАТА КЪЩА

Новини от Панагюрище - Пон., 07/04/2022 - 15:30

В горещия след обед на 1 юли 2022 г. в двора на Исторически музей – Панагюрище се откри обновената Хаджидимитрова (синя) къща. Цялостния проект „Текущ ремонт и обновяване на експозицията в Хаджидимитрова (синя) къща – гр. Панагюрище“ беше осъществен благодарение на благородния дарителски жест на фондация „Лъчезар Цоцорков“.
На откриването присъстваха дарителите от фондация „Лъчезар Цоцорков“ – Атанаска и Димитър Цоцоркови и екипът на фондацията; Пламен Славов, секретар по образование, духовност и култура на президента на Р България; Екатерина Джумалиева, директор на Дирекция „Културно наследство музеи и изобразителни изкуства“ при МК; Никола Белишки, кмет на Община Панагюрище и Галина Матанова, зам.-кмет на Общината; директорите на музея в различни периоди от неговото развитие, бивши колеги и колеги от музеите в страната, гости от Панагюрище и страната.
С емоционално слово към присъстващите се обърна директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.
„В Исторически музей – Панагюрище си дават среща поколения дарители. Едни, завещаващи своите колекции, а други сътворяват възможността те да бъдат представени пред широката аудитория – посетителите.
Преди 10 год. в съседство се откри уникалната зала трезор „Музей на Панагюрското златно съкровище“. Дарителски и родолюбив жест на проф. Лъчезар Цоцорков и минната компания „Асарел-Медет“ АД, която той ръководеше. Родолюбие, в което възпита и своите наследници и те продължиха неговия завет. То е въплътено в цялостното обновяване на Хаджидимитрова – синя къща с експозицията в нея. Реновирането се осъществи благодарение на финансовата подкрепа на фондация „Лъчезар Цоцорков“, основана от Атанаска, Димитър и Велислава Цоцоркови. Фондация „Лъчезар Цоцорков“ с дарителския си жест продължава да допринася за утвърждаването и съхраняването на родовата памет и духовните ценности на народа ни. С финансовата подкрепа на фондацията се реализира проекта: „Текущ ремонт и обновяване на експозицията в Хаджидимитрова къща – синя“. Той възлиза на обща стойност 130 000 лв. Проектът включва: текущ ремонт на недвижимата културна ценност; почистване и реставрация на културни ценности от наследството на Иван Деянов; изработване на нови витрини, рекламна дейност и експозиционна документация.
Експозицията е с акцент върху историческата и художествена стойност на културни ценности, свързани с периода на XIX и първата половина на XX век.“
Със съкровен спомен ни върна назад във времето Атанас Атанасов (директор на музея в периода 1972 – 1990 г.). Той разказа как Хаджидимитровата къща става част от музейния комплекс и Общината получава Дарение „Иван Деянов“. Атанас Атанасов предаде на Исторически музей – Панагюрище запазената кореспонденция между него в качеството му на директор на музея и Сава Деянов, относно даряване колекциите на Иван Деянов на Панагюрище.
От името на фондация „Лъчезар Цоцорков“ Димитър Цоцорков сподели удовлетворението си от успешната реализация на проекта. „В годината, в която се навършват 10 години от откриването на дарителската зала трезор на Панагюрското златно съкровище, продължаваме завета на моя баща да подкрепяме родолюбивите начинания на Историческия музей в Панагюрище“, каза Димитър Цоцорков.
Приветствие и благодарност към дарителите отправи кметът на Община Панагюрище Никола Белишки.
От името на Исторически музей – Панагюрище директорът доц. д-р Атанас Шопов връчи на фондация „Лъчезар Цоцорков“ Свидетелство за дарение и плакет за принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край.

Tags: ФондацияЛъчезар Цоцорковдоц. д-р Атанас ШоповпроектХаджидимитрова къщаСнимки: 

Възрожденецът Дамаскин Рилец – Димитър Дипчев

Новини от Панагюрище - Ср., 06/29/2022 - 10:51

През месец юни се навършват 205  години от рождението на Дамаскин Рилец – Димитър Христов Дипчев и 140 г. от неговата смърт.Той е един от най-видните представители-възрожденци на Дипчевия род. Митрополит Дамаскин Велешко-Струмишки е брат на Иван Дипчев и чичо на Васил Дипчев. Неговата дейност се свързва с развитието на новобългарското образование, формирането на национално самосъзнание и борбата срещу гръцките владици от 40-те до 70-те години на XIXв. Роден е през м. юни 1817 г. в занаятчийското семейство на Нона и Христо Дипчеви. Завършва училището към Рилския метох в Панагюрище, след което продължава образованието си в Самоков при Авксентий Велешки. Четири години по-късно се завръща в родния си град и родителите му го изпращат да учи кожухарски занаят в Пазарджик.

Около 1836 г. е отведен от вуйчо си в Рилския манастир където е подстриган за монах с името Дамаскин. Изпратен е отново в Самоков и е ръкоположен за дякон, след което е прехвърлен за свещеник в Дупница. В периода 1838-1840 г. продължава обучението си в Мелник, където е изпратен с решение на Рилското братство. След обучението става таксидиот и обикаля десетки български селища. През 1844 г. отец Дамаскин и архимандрит Прокопий са управители на Рилския метох в Пловдив и редица други селища. С препоръчително писмо от 2 септемвти 1849 г. на Авксентий Велешки и Никомидийският митрополит Дионисий, Дамаскин Рилец постъпва в Богословското училище на о. Халки. Негов преподавател е Неофит Рилски. С упорит труд и вече натрупани знания, по време на обучението си (1850-1854 г.), написва няколко съчинения: Автобиография. Описание на моя светски живот (1850 г.); Кратко описание на Рилския манастир (1851 г.); Сборник от различни нрави и обичаи от различни места на България (1852 г.); Разказ за пренасяне мощите на св. Иван Рилски (1854 г.).

С добра подготовка и владеещ гръцки, турски, френски, старогръцки, старобългарски и латински езици, Дамаскин Рилец завършва училището на о. Халки през януари 1855 г. Назначен е за учител последователно в Разлог, Велес и Кюстендил. Навсякъде, където пребивава, служи за пример с издирването, съхраняването, утвърждаването и развитието на българщината. Като отлично владеещ християнското богословие, Дамаскин се включва в църковнонационалната борба на българите във Велес. Твърдо отстоява правото на българите да имат свещеници и владици от своята народност, да се учат и проповядват на родния си език. Това е причината непрекъснато да бъде преследван от гръцкото духовенство, гъркоманите и турските власти. След организирани от тях яростни преследвания, през 1858 г. Дамаскин Рилец е принуден да напусне Велес и да се установи в Кюстендил. По инициатива на Авксентий Велешки, е назначен за учител в местното училище. В продължение на две години, със своята дейност в Кюстендил, архимандрит Дамаскин успява да положи основите за последния решителен етап на борбата срещу гръцките владици в града през 60-те години на XIXв., за което е преследван с особено ожесточение от владиката Дионисий и неговия наследник Игнатий.

Принуден да напусне Кюстендил Дамаскин Рилец се завръща в родното Панагюрище. По покана на българите в Пловдив, през май 1861 г. се установява там. Това е време, в което борбите около църковния въпрос се изострят, а пловдивчани имат нужда от човек, който да защити интересите на българите. Избран е за председател на Пловдивското епархийско настоятелство и ръководи църковния, училищен и обществен живот на българите в Тракия. През 1863 г. е въздигнат за архимандрит. Въвежда българския език при богослуженията в църквите и преподаването му в училищата, което е голям успех в борбата с фанариотите. Под негово ръководство се откриват нови български училища с повече класове – Пловдивското класно училище става гимназия, а в Араповския манастир е открито българско духовно училище за подготовка на свещеници. По инициатива на архимандрит Дамаскин през 1864 г. е свикан събор на учителите, свещениците, църковните и училищни настоятелства от областта. Този събор се превръща в традиционен и е ярка демонстрация на българското национално съзнание, която изиграва голяма роля в църковната и културна борба в областта.

Известен вече в цялата страна, като просветен и родолюбив български духовник Дамаскин Рилец е избран за митрополит на Велес през 1872 г., където той е бил познат вече като учител.

Ръкоположен в Цариград, митрополит Дамаскин пристига за Великденските празници във Велес, тържествено посрещнат от ликуващото население. Но продължителната елинска културна традиция не е без своите последователи. В града се създават два лагера, които влизат в непримириха борба, в която Дамаскин Велешки е знаме на българския народно-просветен ентусиазъм. Освен с гръкоманите той трябва да се бори и със сръбската пропаганда.

След три тежки години прекарани в опити да запази българщината и българския дух в епархията си, той отстъпва и се връща в Цариград. Там е определен за член на Светия синод при Екзархията. През 1877 г., в следствие на заболяване, се оттегля в любимия Араповски манастир, където същата година умира.

Tags: Дамаскин РилецДимитър Дипчев

Лято в музея

Новини от Панагюрище - Вт., 06/28/2022 - 11:11

 

   - 5 юли (вторник) - от 10:00 до 12:00 ч.  - ще бъдем в Природонаучния музей;

   - 6 юли (сряда) - от 10:00 до 12:00 ч. - ще творим в градинката между Тутева къща и Лекова къща;

  - 7 юли (четвъртък) - от 10:00 до 12:00 ч. - ще се забавляваме в двора на Историческия музей;

 

 Очакваме Ви!

Tags: летни занимания с децаисторически музей2022 година

Изложби, посветена на художника Любомир Далчев

Новини от Панагюрище - Вт., 06/14/2022 - 11:01

По случай 120 години от рождението на българския скулптор и художник Любомир Далчев, Софийска градска художествена галерия ще представи две изложби. Едната от тях, "Любомир Далчев. Неспокойния дух", ще бъде подредена в залите на галерията, а другата, "Любомир Далчев. Продължение на разказа...", в галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ). Сред участващите в изложбите е и Исторически музей - Панагюрище със скулптура на глава на момиче с плитки. Изложбите ще се открият на 15 юни от 18:00 ч. и ще могат да бъдат разгледани в периода 15 юни - 6 септември.

Заповядайте!

Tags: Любомир ДалчевизложбаСофийска градска художествена галерияИсторически музей - ПанагюрищеСнимки: 

Представи се "Да тичаш към себе си"

Новини от Панагюрище - Вт., 06/14/2022 - 10:28

На 10 юни 2022 г. от 17:00 ч. в Исторически музей - Панагюрище беше представена книгата "Да тичаш към себе си" на ултрамаратонеца Краси Георгиев. В нея авторът споделя интересни моменти от своето развитие. Книгата е пример за себенадмогването и усъвършенстването на личността. 

Tags: Краси ГеоргиевултрамаратонецДа тичаш към себе сиСнимки: 
Subscribe to Народно читалище "ВИДЕЛИНА - 1865" съвкупност от новини