Агрегатор на източници

Нощ на музеите

Новини от Панагюрище - Нед., 05/19/2024 - 11:30

И тази година Исторически музей - Панагюрище подобаващо се включи в Европейската нощ на музеите. Посетителите имаха възможността да се насладят на постоянните и временните експозиции в Музейния комплекс, както и на специално подготвена празнична програма. Приветствие към всички присъстващи отправи директорът на музейната институция, доц. д-р Атанас Шопов. Традицията се спази и за шеста поредна година се откри изложба "Дарения". В нея са изложени ценни вещи, сред които археологически находки, книги, етнографски предмети, различни документи, канцеларски пособия. Чрез дарителството музеят обогатява своите колекции и фондове. Последното дарение е от художника Нистор Хаинов, а именно - портрет на Петър Дертлиев, който е придружен от четиристишието "България трябва да се управлява с ума и таланта на цялата нация." 

Поздрав към музейния екип и гостите на празника отправи г-н Стоян Бодуров, зам.-кмет на Община Панагюрище. За доброто настроение на всички се погрижиха Виктория Манева, децата от Танцова школа "Балканджии" и Духов оркестър "Делчо Радивчев". Приятното време благоприятстваше разходката из музея, а интересът от страна на посетители и гости, беше голям.

Tags: Нош на музеите2024 г.Исторически музей - ПанагюрищедаренияСнимки: 

Представи се "Доде е душа жива" с автор Панчо Шопов

Новини от Панагюрище - Пон., 05/13/2024 - 09:52

В деня на Светите братя Кирил и Методий Исторически музей – Панагюрище за пореден път затвърди мястото си на духовно средище. Представянето на книгата „Доде е душа жива“ с краеведските изследвания и търсения на Панчо Шопов, под редакцията на Васил Т. Василев, събра почитатели на писаното слово от близо и далеч.

Луксозното издание съдържа материали, свързани с историята на Панагюрище и панагюрския край, с рода Шопови, предания и хумористични разкази, записани панагюрски игри, панагюрска кухня, панагюрски говор и традиционни и религиозни празници, публикувани в по-голямата си част на страниците на в. Оборище. Богат снимков материал допълва разказа на автора. Доц. д-р Атанас Шопов – директор на ИМ – Панагюрище, приветства гостите и връчи Свидетелство за дарение на адв. Даниела Доковска за дарителския ѝ жест. Тя дари ценни издания за библиотеката на музея. Панчо Шопов – внук, който носи името и събира документалното наследство на дядо си, благодари на всички, съпричастни към реализирането на поредното издание с трудовете на Панчо Шопов. Той потвърди своята увереност, че делото на творците не трябва да се забравя и трябва да се работи, за да може написаното да остане и да се предава на поколенията. Редакторът на изданието адв. Васил Т. Василев представи труда на Панчо Шопов и с интересни факти и разказ запозна присъстващите със съдържанието на книгата. Представянето на „Доде е душа жива“ се превърна в среща на духа, която остави у присъствалите незабравим спомен и увереност, че словото ще пребъде.

Tags: доде е душа живаПанчо ШоповИсторически музей - ПанагюрищепредставянеСнимки: 

"Доде е душа жива"

Новини от Панагюрище - Вт., 05/07/2024 - 15:59
На 11 май 2024 г. в Исторически музей - Панагюрище ще бъде представена книгата "Доде е душа жива". Тя е с автор Панчо Шопов, под редакцията на Васил Василев. Книгата е част трета от трилогията. Предишните две части са "Насърчение за свобода" и "Незабвенни святители". Час на представянето: 11:00 ч. ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Ново постъпило дарение в музея

Новини от Панагюрище - Вт., 04/30/2024 - 08:59

Исторически музей - Панагюрище получи поредното си дарение от госпожа Лушка Караянева. Тя често дарява на музея изключително ценни и запазени вещи. Детски сукман, юношеска рокля, калпак и кенарена кърпа са част от полученото дарение. За да изкаже своята благодарност, доц. д-р Атанас Шопов й връчи Свидетелство за дарение.

Ново постъпило дарение в музея

Новини от Панагюрище - Вт., 04/30/2024 - 08:59

Исторически музей - Панагюрище получи поредното си дарение от госпожа Лушка Караянева. Тя често дарява на музея изключително ценни и запазени вещи. Детски сукман, юношеска рокля, калпак и кенарена кърпа са част от полученото дарение. За да изкаже своята благодарност, доц. д-р Атанас Шопов й връчи Свидетелство за дарение.

Subscribe to Народно читалище "ВИДЕЛИНА - 1865" съвкупност от новини