Агрегатор на източници

Директорът на Исторически музей - Велинград гостува в Панагюрище

Новини от Панагюрище - Ср., 03/22/2023 - 10:21

Гостуването на директора на Исторически музей - Велинград Стойчо Маров се превърна в сърдечна среща между колеги. Доц. д-р Атанас Шопов и г-н Стойчо Маров разговаряха по теми, свързани с развитието на музеите и се договориха за предстоящи срещи и съвместни мероприятия на двата музея. Доц. Шопов подари на г-н Маров част от изданията на ИМ - Панагюрище.

Tags: ИМ-ПанагюрищегостуванедиректорИМ ВелинградСнимки: 

ПОКАНА

Новини от Панагюрище - Пон., 03/20/2023 - 16:50

 

ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – БАН

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАНАГЮРИЩЕ

ВИ КАНЯТ

 ДА УЧАСТВАТЕ В

НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

 

„НАУКА,ПРОСВЕТА, ДЪРЖАВНОСТ И МОДЕРНИЗАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ  XIXИ НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК“

 

ПО ПОВОД 185 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА

ПРОФ. МАРИН СТОЯНОВ ДРИНОВ

 

Дата на провеждане: 19–20 октомври 2023 година

Място: Исторически музей – Панагюрище

         Проучванията върхупроникването на модерността в българското общество имат дълга традиция в нашата хуманитаристика, което съвсем не означава, че темата е вече изчерпана. Откриването на нови извори, използването на различни изследователски гледни точки или прилагането на интердисциплинарни методи са само едни от възможните подходи при разкриване на динамичния процес, който протича на различни нива и обхваща различни сфери от социалния живот не само сред българите, но и в обществата на Балканите, в Централна и Източна Европа през XIX в.и първите десетилетия на XX в.

Годишнината от рождението на проф. Марин Стоянов Дринов (1838–1906) – учен, общественик и държавник, койтозаслуженосе нарежда в първите редици от„строителите“ на съвременна България, е повод отново да се обърнем към неговата личност, живот, научни трудове и обществена дейност. Макар видният панагюрец дълги години да живее далеч от родината, той има съществен принос за приобщаването на обществото и на страната ни към европейска цивилизация и към модерния начин на живот.

Тематичният обхват на конференцията има зацел, от една страна, отново да постави във фокуса на вниманието на научната общност значимото дело на проф. Марин Дринов за модернизацията на българското общество и държава. От друга страна, амбицията ни е да се даде едно по-широко поле за изява на утвърдени и млади учени, които да изнесат нови факти, аргументи и интерпретации за мястото изобщо на просветата и книжнината в обновата на обществото; на сложното и противоречиво взаимодействие на творците в науката и  културата с държавните и обществените институции в процеса на преход между традиционното и новото.

 

 

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ

Всеки желаещ да участва в конференцията е необходимо да представи:

 • Заявка за участие(по приложената регистрационна форма и резюме до 500 знака)- до 10 септември 2023 год.;
 • Експозе/презентация   по време на конференцията до 15 минути;
  • Докладът да бъде предоставен  на хартиен и електронен носител  (в деня на конференцията)за включването му в сборник с материалите от конференцията;
  • Доклад:
   • до 20 стандартни страници;
 • Съобщение:
  • до 10 страници;
 • Шрифт TimesNewRoman, Pt14;
  • цитирането – в края на текста

 

      Електронен адрес за изпращане на заявките за участие в конференцията:  histmuzpan@abv.bg

Потвърждение на заявката на електронната поща на всеки участник – до 30. 09. 2023 г.

          

 Командировъчните разходи са за сметка на участниците.

 

         Адрес:

4500 гр. Панагюрище

Исторически музей

ул. „Райна Княгиня” № 28

 

            Телефони за контакти:

            0884/946 031 – Ирина Ботева

           0884/033 267 – Ирина Конова

 

Поканата в електронен вариант е достъпна и на сайта на Исторически музей – Панагюрище: www.museumpan.com

 

 

                С уважение,

                                                                     

доц. д-р Атанас Шопов   

Директор на  Исторически музей – Панагюрище        

         

Tags: национална научна конференция185 г. Дринов

Да си спомним...

Новини от Панагюрище - Нед., 03/19/2023 - 17:25

На 19 март 2023 г. се навършват 102 години от смъртта на Ильо Стоянов /11.06.1839 -19.03.1921/, с прозвище Ильо войвода - стотник от Априлското въстание.

Роден в град Панагюрище, той получава взаимно образование. Усвоява терзийския занаят и работи като шивач в родния си град и в Копривщица. Включва се активно в борбата за Освобождение. Сподвижник на Васил Левски. При подготовката на Априлското въстание е таен куриер между Панагюрище и Велико Търново.

Поклон!

Tags: 102 годинисмърттаИльо Стоянов

Гости от администрацията на Район "Централен" - Община Пловдив

Новини от Панагюрище - Пет., 03/10/2023 - 16:33

Днес, 10.03.2023 г., гости в Исторически музей - Панагюрище бяха част от екипа на администрацията на Район "Централен" - Община Пловдив. Те бяха водени от заместник-кметовете Фиданка Кацарева, Гергана Гатова-Златкова и секретаря на районната администрация Емил Саралийски. Главен уредник в музея, Ирина Ботева ги посрещна като много изчерпателно и увлекателно ги запозна с историята на Панагюрския край още от дълбока Древност. Гостите останаха впечатлени от богатите експозиции на музея и изразиха своето възхищение и благодарност от топлия прием. Тръгнаха си с обещание да се завърнат отново, за да могат още веднъж да се насладят на историческите забележителности на град Панагюрище.

Tags: ИМ-ПанагюрищеРайонпосещениеекспозицииСнимки: 

3 март - Националният празник в Панагюрище

Новини от Панагюрище - Пет., 03/03/2023 - 15:50

Панагюрище отбеляза тържествено националния празник на България. Пред паметника на ген. Дандевил, командващ Трета Гвардейска пехотна дивизия, освободила Панагюрския край, се събраха граждани и гости на града. Сред тях бяха ръководството на Община Панагюрище - председателят на Общинския съвет Христо Калоянов, кметът на града Никола Белишки, зам.- кметът по хуматарни дейности Галина Матанова, представители на политически партии, културни институции и бизнес. В емоционалното си слово директорът на Историческия музей - доц. д-р Атанас Шопов припомни историята, свързана с паметните дни на 1877-78 г., довели до освобождението на Панагюрския край и България. Възпитаници на местните училища и ЦПЛР изпълниха стихове и песни, които предизвикаха сълзи и родолюбиви чувства у присъстващите. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

След тържественото честване РК "Традиция" - Панагюрище превърна двора на музейния комплекс в интерактивна площадка. Те запознаха посетителите с оръжието, с което са се сражавали българските опълченци и воините от Трета Гвардейска пехотна дивизия.

Традиционно, на 3 март туристопотокът из обектите на музея е интензивен. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, малки и големи са на гости на града ни, за да се запознаят с нашето културно-историческо наследство.

Tags: 3 мартнационален празникБългарияОсвобождениеПанагюрищеисторически музейСнимки: 

"ИЗГРЯ СВОБОДАТА"

Новини от Панагюрище - Пет., 03/03/2023 - 10:54

В навечерието на Деня на Освобождението - 3 март, в Исторически музей - Панагюрище, се откри изложба, посветена на 145 години освобождението на Панагюрския край от османско владичество. Куратори на изложбата са доц. д-р Атанас Шопов, Ирина Ботева, Методи Навущанов и Манол Панчовски. Откриването на изложбата се състоя на 2 март 2023 г. в Изложбената зала на музея. Доц. д-р Атанас Шопов - директор на институцията, приветства гостите с "Добре дошли!" и разказа на кратко историята на освобождението на Панагюрския край. Методи Навущанов - уредник в музея, представи интересни факти и статистика, свързана с боевете при с. Мечка (дн. Оборище) на Трета Гвардейска пехотна дивизия през зимните дни на 1877 г. в навечерието на новата 1878 г. Думи на благодарност към членовете на РК "Традиция"- Панагюрище, които предоставиха за изложбата свое въоръжение и снаряжение, отправи Ирина Ботева - главен уредник. Тя сподели удовлетворението си, че в резултат на сътрудничеството между Исторически музей - Панагюрище и РК "Традиция" - Панагюрище се организира интересна и впечатляваща изложба. Сред гостите беше и кметът на с. Оборище Милко Ангелов. Той отправи покана към Исторически музей - Панагюрище да гостува с настоящата изложба в с. Оборище. 

Малко преди официалното откриване на изложбата, служителите от ИМ-Панагюрище получиха поздрав от ДЦПЛУ "Св. Св. Козма и Дамян" - ръчно изработени мартенички.

Tags: изложба3 мартИсторически музей - ПанагюрищеСнимки: 

Честита Баба Марта!

Новини от Панагюрище - Ср., 03/01/2023 - 11:43
Честита баба Марта ! С пожелания за бели небесни мечти, червени блестящи лъчи, утринно слънце да изгрява – ново начало да им дава. С тези думи Исторически музей-Панагюрище посрещна първите посетители днес. Те са от гр. Вършец. С усмивки и пролетно настроение очакваме и следващите наши гости. Желаем на всички здраве, радост и сбъднати мечти!        

В музея се подреди изложба, посветена на 145 години от Освобождението на България

Новини от Панагюрище - Вт., 02/28/2023 - 15:39

На 02.03.2023 г. от 17:00 ч. в изложбената зала на Исторически музей-Панагюрище ще се открие фотодокументална и предметна изложба под наслов "Изгря свободата". Посветена е на 145 години от Освобождението на България и е направена съвместно с РК "Традиция" гр. Панагюрище. Изложбата проследява хронологията от Априлското въстание 1876 г. до Освобождението на Панагюрския край от Трета пехотна гвардейска дивизия в периода 21.12.1877 г. - 31.12.1877г. 

Tags: Освобождение145 годиниизложбаАприлско въстание

Изложба на мартеници се подреди в музея

Новини от Панагюрище - Пон., 02/27/2023 - 16:26
Баба Марта бързала, И в музея най-напред мартенички вързала.... По случай Баба Марта, на 24 февруари 2023г. в Исторически музей-Панагюрище беше подредена изложба на мартенички. Шарени и цветни, нека да носят здраве и късмет. Те са изработени от сръчните ръце на хората от ДЦПЛУ Панагюрище. За всеки, който иска да посети само изложбата входът е безплатен. Заповядайте!

150 години от основаването на дружествата "Китка" и "Надежда"

Новини от Панагюрище - Вт., 02/23/2023 - 16:23
На 25 февруари 2023 г. се навършват 150 години от основаването на женско дружество "Надежда" и девическо дружество "Китка". По повод тяхната годишнина в къща музей "Райна Княгиня" са представени за посетителите оригиналите на Уставите на дружествата.   ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Subscribe to Народно читалище "ВИДЕЛИНА - 1865" съвкупност от новини