Агрегатор на източници

Ще бъде открита изложба "Родена край Одрин"

Новини от Панагюрище - Ср., 11/29/2023 - 12:53

Организираната от РИМ-Велико Търново и Исторически музей-Панагюрище изложба „Родена край Одрин” представя моменти от историята на съвременната българска артилерия, основите на която се поставят в битките на Балканската война. Ще бъдат представени фотографии от ДВА, РИМ-Габрово, лични архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев, Симеон Цветков и над 70 модели и диорами на артилерийски системи били на въоръжение в Българската армия през годините. Моделите са в мащаб 1/35 и са изработени от моделистите от „Манта модел клуб”, „Scale Models Club – Bulgaria“ и моделистите  Борислав Асенов, Валентин Велков, Красен Георгиев, Георги Цанков, Стефан Стефанов, Калин Меродийски, Ангел Йовчев, Чавдар Георгиев, Ангел Димитров, Цветелин Иванов

В обновената експозиция сме включили и два по нови клона от развитието на артилерията – ракетно въоръжение и бронетанкова техника.

Един от авторите на изложбата ОР кап. Стефан Стефанов споделя:

„Покойният вече полковник Янаки Янков, мой преподавател от Висшето военно артилерийско училище в Шумен разказваше следната история – на събиране четирима млади офицери се надхвалват – пилота казва: „Ние сме като Икар – гоним слънцето и като богове поразяваме противника отгоре“ … морякът : „Не ни е страх от бури и ветрове, във всяко пристанище ни посрещат с цветя .. врагът ни трепери само като ни види“ … танкиста : „Ние сме върхът на копието – първи виждаме противника,първи го поразяваме и първи ни посрещат с цветя “ Накрая става артилериста и казва „Самолетът е летящо оръдие, корабът – плуващо оръдие  а танкът – самоходно … така, че ВСИЧКО Е АРТИЛЕРИЯ!“

Създаването  филма към изложбата покава как музейното дело и историческата военна реконструкция могат да работят съвместно.

На базата на подобни филми е направен сценарий, който да не включва много фактологичен материал и да не прекалява с „екшън“ сцените, а да накара зрителя сам да потърси отговори на въпросите, които възникват в него .

Филмът е заснет на историческия хълм „Трапезица“ в един снимачен ден с две камери и дрон. Общото време на заснемането е около 6 часа материал. Сцените са проигравани по няколко пъти и заснети от различни ракурси. За филма са изработени модели на френска гранатохвъргачка, огнепръскачка, картечници „Шоша“ и „Шварцлозе“.

Обработката на материала и сглобяването на филма е отнела около два месеца. Финалната сцена е озвучена с авторска музика.

Екипът на филма е от членове на НД“Традиция“ Велико Търново и музейни работници.

За документалната  и историческата част отговаря д-р Симеон Цветков, който набавя снимките и документите, за заснемането и монтажа – Наталия Борисова и доц. д-р Пламен Събев от РИМ Велико Търново. Сцените на терен са режисирани от Стефан Стефанов.

В процеса на набавяне на материалите се  откри непубликувана снимка на поручик Стратия Мазгалов от личния архив на Николай Гичев. Представянето на филма е придружено и с малка фотоизложба от снимачния ден.

Tags: изложбафилмминиатюриНДартилерия

Изложба от пленера "Стефан Чуклев"

Новини от Панагюрище - Вт., 11/23/2023 - 11:17
На 21 ноември 2023 г., денят на християнското семейство в Исторически музей - Панагюрище се откри изложба от пленера "Стефан Чуклев". Събитието откри доц. д-р Атанас Шопов, директор на институцията. Творбите са изключителни, а авторите са надминали себе си. Всички гости имаха възможността да разгледат изложбата и да споделят своите мисли и чувства.

Кадри от пристигането на съкровището в Панагюрище

Новини от Панагюрище - Вт., 11/07/2023 - 16:00

Вчера, 06 ноември 2023 г. Панагюрското златно съкровище се завърна в родното Панагюрище. Посетителите ще могат да се насладят на 9-те златни съда до 17 ноември 2023 г. включително.

Кадри от пристигането може да видите на следния линк:

 

https://www.facebook.com/AsarelMedetJSC/videos/668197518463495

ОРИГИНАЛЪТ НА ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ ОТНОВО Е В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПАНАГЮРИЩЕ

Новини от Панагюрище - Вт., 11/07/2023 - 10:24
Съдовете от уникалния тракийски сервиз са експонирани във витрините на специално изградената зала трезор, чието релизиране се осъществи с голямото дарение на "Асарел - Медет" АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков, лично като меценат на културата. В периода 6 ноември - 17 декември 2023 г. ,включително, съкровището ще привлича и очарова посетителите на Панагюрище и музея.

Tags: оригиналсъкровищеПанагюрище
Subscribe to Народно читалище "ВИДЕЛИНА - 1865" съвкупност от новини