Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 2 часа 15 мин.

Родов комитет "Райна Княгиня" с мероприятие в музея

Ср., 08/05/2020 - 14:55

На 10 август 2020 г. от 15:30 ч. в двора на Исторически музей - Панагюрище ще се състои мероприятие, организирано от Родов комитет "Райна Княгиня" с председател Здравчо Здравчев. Целта на предстоящото събитие е  отбелязване на Съединението с хора на знакови места в България и Кампания за набиране на средства за музеите на Райна Княгиня. Програмата включва:

  • Прожектиране на филма "Българският Йерусалим" отразяващ поклонническото посещение на Цариград във връзка с 200 години от рождението на Гаврил Кръстевич от потомците на брат му - потомци и на Райна Княгиня. Кадрите включват поклонение на гроба му и панихида в храма "Свети Стефан"
     
  • Информация от директора на Историческия музей за участието на панагюреца Атанас Шопов при престоя на Райна Княгиня в Цариград
     
  • Хора на площадката в Историческия музей
     

МЕРОПРИЯТИЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПРИ СПАЗВАНЕ НА ВСИЧКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИОЛОГИЧНИ МЕРКИ !!!

103 години от смъртта на Райна Княгиня

Ср., 07/29/2020 - 11:34

На 29 юли 2020 г.  се навършват 103 години от смъртта на една истинска българска светица - Райна Попгеоргиева (18 януари 1856, Панагюрище – 29 юли 1917, София), името на която е записано със златни букви в нашата история.

 

Тя не само е една от нашите възрожденски будители, но и участница в Априлското въстание (1876). Райна Попгеоргиева не само ушива знамето на Четвърти революционен окръг, но е и първият знаменосец, редом рамо до рамо с великия Георги Бенковски.

П О К Л О Н !

МУЗЕЙНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В НАУЧНИ ФОРУМИ

Ср., 07/22/2020 - 15:32
Въпреки усложнената обстановка в страната музейните специалисти не спират своята научна дейност и взимат участие в организирани конференции. Доц. д-р Атанас Шопов - директор и Ирина Ботева – главен уредник в Исторически музей - Панагюрище взеха участие в първата онлайн Националната научна конференция „Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане“, организирана от Регионален исторически музей – Русе. Научен ръководител бе проф. Николай Ненов, а модератор на срещите г-жа Ренета Рошкева. Форумът, посветен на 170 години от рождението на Захари Стоянов, премина в четири панела, разположени в няколко седмици от месеците юни и юли. В четирите заседания на събитието се включиха изследователи на живота и дейността на Захари Стоянов и на времето на Възраждането. Доц. д-р Атанас Шопов представи познатият и непознат Найден Дринов. Ирина Ботева припомни за двамата легендарни революционери Пенчо Стоянов (Пехливан) и Събо Гулеков – участници в четите на Хаджи Димитър и Стефан Карадажа.   Междувременно Ирина Ботева взе участие в Националната научна конференция „Музейните колекции – формиране, съхранение, изследване, представяне“, организирана от РИМ – Шумен от 15 до 17 юли 2020 г. На конференцията взеха участие специалисти от музеи в страната и представители на Министерство на културата. Представиха се съобщения и презентации, които се отнасят до най-важния фактор за съществуването на един музей, а именно колекциите. В създадените дискусии се засегнаха важни въпроси и проблеми, относно съществуването и опазването на музейните колекции. Ирина Ботева участва с доклад на тема „Панагюрското златно съкровище отново в Панагюрище – хронология на една сбъдната мечта“. Докладите от конференцията са включени в отпечатания Сборник.

183 години от рождението на Васил Левски

Пет., 07/17/2020 - 21:02

Отбелязахме 183 години от рождението на Васил Левски

Днес, 17 юли 2020 г. децата от ЦПЛР гр. Панагюрище и техните ръководители отбелязаха рождението на Апостола на свободата. Те посетиха Лековата и Духовниковата къщи. Владислав Влайков, уредник, ги посрещна и им разказа интересни факти за живота и делото на Дякона и неговите посещения в Панагюрище. След, което децата разгледаха експозицията в къщата на Иван Леков, едно от местата където Левски е отсядъл.

Tags: ДяконЛекова къща