Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 15 мин. 43 сек.

180 години от рождението на Бенковски

Вт., 09/21/2023 - 12:02

Днес, 21 септември 2023 г. се навършват 180 години от рождението на Георги Бенковски, основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание в IV- ти Революционен окръг.

Знайният и Незнаният Георги Бенковски

Вт., 09/19/2023 - 11:51

По повод 180 години от рождението на Георги Бенковски, директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов взе участие в поредното предаване на История.бг по БНТ. Темата беше Знайният и Незнайният Бенковски. 

Цялото участие на доц. д-р Атанас Шопов може да видите на следния линк: https://bnt.bg/news/znainiyat-i-neznainiyat-benkovski-320999news.html

138 години от обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Ср., 09/06/2023 - 11:16

Лятото на 1878 г. - съдбовен момент в българската история. Само няколко месеца след така лелеяната свобода, надеждите на стотици хора са попарени. Посредством решенията на Берлинския конгрес българския народ е разпокъсан, както икономически и политически, така и духовно. Но въпреки това, той не се отказва от решението си да доведе до край делото на националното освобождение.

Вярни на себе си и на родината, панагюрци не остават в страни от народното дело. Икономическото изпепеляване, душевните и физическите рани на Панагюрище правят непоносима болката от осакатената свобода и неосъществената мечта за самостоятелна държава. Затова, веднага в своя протест-програма срещу решенията на Берлинския договор, те заявяват, че "тям остава правото да изберат пътя на съпротива". Под ръководството на комитетите "Единство", гимнастическите дружества организират военната подготовка на населението, което се осъществява от руски офицери. 

През април 1880 г. представители на Източна Румелия и правителството в Княжеството изработват програма за общи акции и действия в трите области с цел обединение на българския народ. Месец по-късно - през май в Сливен е свикано събрание на представители на автономната област Източна Румелия и на Княжеството - Стефан Стамболов и Георги Живков. Представител на Панагюрската околия е оборищенският делегат Искрьо Мачев - учител, член на Привременното правителство по време на Априлското въстание, Председател на Старейшинския съвет.

Изработената "Програма за действие" предвижда изграждане на Централен народен комитет в Пловдив и околийски комитети по места. Главната задача на комитета е "устройство и управление на народните сили в Южна България".

В изпълнение решенията, взети на 1 юни 1880 г., в Панагюрище е проведено събрание на общинските представители в околията, на което с тайно вишегласие е създаден Околийски комитет, в който влизат Найден Дринов - сподвижник на Левски и участник в Революционния комитет и Привременното правителство по време на Априлското въстание; Петко Мачев - член на Привременното правителство и Стоян Бански - изрисувал лъва върху главното въстаническо знаме на панагюрските въстаници.

На 4 април 1884 г. в Мъжкото училище в града е проведен голям митиг в полза на Съединението, в който участват и представители на околните села - общо около 1300 души.

В началото на 1885 г. съединисткото движение се активизира. По инициатива на Захари Стоянов на 10 февруари в Пловдив се изгражда Български таен революционен комитет с устав и програма, които предвиждат по революционен път да се осъществи Съединението. Основната цел е "Окончателно освобождение на българския народ чрез революция морална и с оръжие." Следвайки опита на национално-освободителното движение, БТЦРК взема решение да се изгради комитетска мрежа в страната.Участниците в комитетите "Единство" от 1878 г., гимнастическите дружества и първите комитети от 1880 г. са сред създателите на тези нови комитети.

В Панагюрище е съставен комитет, в който влизат изтъкнатите дейци от борбата за национално освобождение - Манчо Манев - член на революционния комитет в Панагюрище, създаден от Васил Левски; участник в подготовката на Априлското въстание; Филип Щърбанов - участник в борбата за църковна независимост; Павел Шопов - участник в Априлското въстание. Впоследствие обаче на преден план излизат младите революционни дейци - Тодор Хаджикирилов, Събко Милков, Антон Оряшков, Стефан Щърбанов.

На 2 септември 1885 г. Панагюрския комитет организира акция за сваляне на румелийската власт и обявяване на Съединението. Множество народ, начело със знамето, изработено от брата на Антон Оряшков - Иван, с девиза: "Съединението прави силата" и възгласите: "Да живее Съединението!", "Долу Румелия!", изпълва исторически площад. Местната власт е принудена да отстъпи. На страниците на в. "Борба" Захари Стоянов пише: "В Панагюрище, главния лагер на Бенковски, местото, дето изгърмяха на най-напред черешовите топове, вчера на 2 того се извикало: "Долу Румелия". Гърмежът на четиридесет пушки е поздравил тия високопатриотически думи... Вълнение голямо по целия Татарпазарджишки окръг. Населението поздравява панагюрци. Камбаните бият! Живейте панагюрци! Костите на Бенковски, на Волова, на Икономова и други тържествуват!"

Събитията в Панагюрище ускоряват провъзгласяването на Съединението. Този акт става официално на 6 септември 1885 г. в Пловдив.

Източници - "Панагюрски летописи", кн. 5, 2010 г. и кн. 8, 2017 г.

Tags: СъединениеПанагюрище6 септември

Делегация от Китай на посещение в музея

Пон., 09/04/2023 - 14:48

На 03.09.2023 г. на посещение в музея беше делегация от Китай. Сред гостите бяха г-н Yang Tian - началник отдел "Образование" в Посолството на Китайската народна република в Република България, г-н Guan Xin - културен съветник в Посолството, г-жа Le Qing - трети секретар по образователни въпроси в Посолството и г-жа Dai Ying - аташе от културен отдел в Посолството. Те бяха посрещнати от директора на музея - доц. д-р Атанас Шопов, който за краткото време, с което разполагаха, ги запозна с част от движимото и недвижимото културно наследство в община Панагюрище. Гостите останаха изключително впечатлени от съкровищата, които съхранява и представя Исторически музей – Панагюрище. Разговори бяха проведени за бъдещо партньорство в областта на културно-историческото наследство.

Tags: делегацияКитайИсторически музей - ПанагюрищеПосолствоСнимки: 

Изложба с картини на Олга Брадистилова

Пон., 09/04/2023 - 09:25

От днес, 04.09.2023 г., в изложбената зала на музея, може да бъде разгледана изложбата "Живопис" с картини на Олга Брадистилова. Тя е посветена на 115 години от рождението на художничката с панагюрски корени. Посредством тази инициатива Исторически музей - Панагюрище се включва в Европейските дни на наследството 2023 г. Изложбата ще бъде на разположение на гости и жители на град Панагюрище до 13 октомври. 

Tags: Олга БрадистиловаизложбаЖивописЕвропейски дни на наследството 2023

Посещение от Иван Белопитов

Вт., 08/31/2023 - 16:00

В последния ден на месец август на посещение в Исторически музей - Панагюрище, заедно с група туристи от Швейцария, беше Иван С. Белопитов - наш дарител, благодетел и скъп приятел. Той е внук  на видния панагюрец Иван Т. Белопитов, който е бил общественик, деен участник в културния и обществения живот на България в края на XIX и началото на XX в. Директорът на музея - доц. д-р Атанас Шопов и гл. уредник Ирина Ботева, посрещнаха групата, запознаха ги с експозициите на музея, като им разказаха историята на бунтовно Панагюрище. Те останаха възхитени от богатството в културно и историческо отношение на нашия край. 

Иван Белопитов остана верен на традицията в отношенията си с музея и направи поредното ценно дарение, а именно - документи на дядо му - Иван Т. Белопитов. Това са: негова снимка, Свидетелство за венчание, турска сребърна монета от управлението на султан Мустафа III, "Записки по българските въстания" от Захари Стоянов, издание от 1890 г. В знак на признателност и благодарност, на господин Белопитов беше връчено традиционното Свидетелство за дарение. 

Tags: Иван БелопитовпосещениеИсторически музей - ПанагюрищеДарениеСнимки: