Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 23 мин. 36 сек.

С богата програма отбелязахме Международния ден на музеите

преди 5 часа 9 мин.

На 18 май 2019 г. Исторически музей-Панагюрище отбеляза Международния ден на музеите.  Празникът се отбеляза с богата програма. Тя започна с откриване на изложба "Дарения-реликви на музея II". Изложбата включва интересни и ценни археологически находки, етнографски материали и художествени произведения, дарения на музейната институция.

Последва връчване на почетна награда и плакет „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край”. Наградата получи  г-жа Спаска Тасева - председател на Народно читалище "Виделина-1865" гр. Панагюрище.

Всички гости имаха възможност да се насладят на изпълненията на Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище ,както и да се докоснат до представените от клуб "Традиция" гр. Панагюрище различни видове оръжия и униформи.

Поздравителни адреси музеят получи от Община Панагюрище и "Оптикс"АД.

Хиляди гости на града посетиха експозициите на музея, за които имаше вход свободен през целия ден и Нощта на музеите.

Снимки: 

Навършват се 190 години от рождението на Орчо войвода

Ср., 05/15/2019 - 14:59

Иван Парпулов Орчов, Орчо войвода, е роден през 1829 г. в Панагюрище. Учи се в родния си град. Става хайдутин в Средна гора. Емигрира  в Сърбия  и Влашко. Участва като доброволец на руска страна в Кримската война /1853 - 1856 г./, в която е награден с Георгиевски кръст.  През 1875 г. се включва в подготовката на Старозагорското въстание. Става четник, стотник и началник на охраната на Панагюрския революционен комитет.

На Орчо принадлежи заслугата за освобождаването на апостолите и ръководителите на въстанието в Копривщица. След разгрома на въстанието е заловен в Габровския балкан, но след обща амнистия е освободен същата година. Взима участие в Руско-турската война, Кресненското въстание и Сръбско-българската война. През 1885 г. , по време на Съединението е войвода на Панагюрската доброволческа чета.

Името "Орчо войвода" носят улица в София и стадионът в Панагюрище. А през м. май 2006 г. в родния му град е открит негов паметник.

Починал на 5 октомври 1911 г. в гр. Панагюрище.

Tags: ОрчовойводаРуско-турска войнавъстание

Положителни отзиви за панагюрските музеи от колегата Нели Цонева

Пет., 05/10/2019 - 16:23

След посещение на музейните обекти в Панагюрище директорът на Исторически музей-Павликени Нели Цонева, сподели в социалните мрежи своите впечатления: „Исторически музей-Панагюрище - музей, съхранил многовековна история, богата и интересна експозиция, отличен екип от професионалисти. Поздравления за колегите и директора им Атанас Шопов.“

Tags: Исторически музей - ПанагюрищеотзивиСнимки: 

Откриване на изложбата"Панагюрище-център на Априлското въстание"

Пон., 05/06/2019 - 11:45

На 30.04.2019 г. в сградата на Исторически музей-Клисура се откри гостуващата изложба на Исторически музей-Панагюрище. Изложбата бе открита от директорът на ИМ-Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов.

Tags: изложбаКлисураПанагюрищеСнимки: 

ОТБЕЛЯЗАХМЕ 143 ГОДИНИ ОТ СЛАВНАТА АПРИЛСКА ЕПОПЕЯ

Вт., 05/02/2019 - 14:11

С Литийно шествие от Исторически музей-Панагюрище, на 1 май 2019 г. започна тържественото честване на 143-та годишнина от обявяването на Априлското въстание в Панагюрище. За поредна година начело на шествието беше Поибренският кръст, с който е благословена и поведена Хвърковатата чета на Бенковски. То бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при НЧ „Виделина-1865“.

На площад „20-ти Април“ кметът на Община Панагюрище Никола Белишки издигна националния трибагреник, след което в църквата „Свето Въведение Богородичо” започна Молебен за благоденствие на българския народ, отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

С поклонение и полагане на венци и цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ бе почетена паметта на героите от Април 1876-та година.

Стотици жители и гости на Панагюрище изгледаха с интерес традиционната възстановка „Мъжество и саможертва”. Тя се реализира от РК "Традиция" - Панагюрище с подкрепата на Община Панагюрище и съдействието на местни обществени организации и държавни институции. В нея активно участие взеха и клубове на Сдружение "Национално дружество "Традиция" от цялата страна. В подножието на Маньово бърдо те пресъздадоха обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище.

На 1 май с тържествена заря-проверка на площад „20-ти Април“ приключиха честванията на 143-та годишнина от обявяването на Априлското въстание 1876 г.

В празничния ден стотици гости на Панагюрище, от страната и чужбина, посетиха Историческия музей и прилежащите към него къща музей „Райна Княгиня“, Тутева къща, Лекова къща и Природонаучен музей. Те се потопиха в славната история на Панагюрище и Панагюрския край.

Tags: Исторически музей - ПанагюрищечестванеАприлско въстаниеСнимки: 

МУЗЕЯТ С ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА В КЛИСУРА

Вт., 04/25/2019 - 12:02

Исторически музей-Панагюрище гостува на Исторически музей-Клисура с изложбата "Панагюрище-център на Априлското въстание". Откриване на изложбата на 30 април 2019г., от 18.30 часа, в сградата на Исторически музей-Клисура.

Tags: Исторически музей - Панагюрищегостуваща изложба Клисура