Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 34 мин. 41 сек.

СЪОБЩЕНИЕ

преди 3 часа 38 мин.

Във връзка с удълженото извънредно положение в страната, Исторически музей остава затворен за посещение до 13.04.2020 г.!Останете си вкъщи! Има прекрасни исторически книги и филми, а ние с удоволствие ще ви посрещнем отново когато всичко отмине.

ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ!

Пет., 03/20/2020 - 09:33

Ч Е С Т И Т А   П Ъ Р В А  П Р О Л Е Т !

 

Исторически музей - Панагюрище пожелава на всички много слънчеви дни, да бъдете по-често усмихнати като пролетното слънце и да сте свежи като пролетната роса!

Надяваме се, че много скоро с усмивка на лице ще можем отново да  посрещаме вас -  посетителите в нашите прекрасни експозиции! Ние с вълнение очакваме този момент, в който ще си бъдем отново взаимно пълноценни и допълващи се!!!

Желаем на всички здраве и търпение!

Tags: пролетпосетителислънцероса

На вниманието на учителите и учениците!

Пон., 03/16/2020 - 10:48

Уважаеми учители и ученици,

имайки впредвид извънредното положение в страната и необходимостта от въвеждането на дистанционно обучение,

Исторически музей-Панагюрище разполага с филми, свързани с възрожденската епоха, градски бит и култура на града и бележити личности.

Линкове:

http://museumpan.com/novini

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=KuAVEpDbKWg&feature=emb_logo

 

Надяваме се, че ще ви бъдем полезни!

 

НА ВНИМАНИЕТО НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ!

Пет., 03/13/2020 - 16:30

В изпълнение на заповедта на Министъра на здравеопазването РД – 01 – 124 от 13.03.2020 г., заповед № 49 от 13.03.2020 г. на директора на ИМ - Панагюрище и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 и обявеното с Решение на Народното събрание на Р България извънредно положение, Ви уведомяваме, че Исторически музей – Панагюрище НЯМА да приема посетители в обектите си до 29.03.2020 г. включително!

Желаем Ви здраве!

Оригиналът на златното съкровище от Панагюрище отново ще блести у дома

Ср., 03/11/2020 - 10:50

От 10 април 2020 г. до 10 май 2020 г. в прекрасния си роден град Панагюрище, отново се завръщат оригиналните девет златни съда от изумителното Панагюрско златно съкровище. Предметите представляват великолепно произведение на майстори - златари от ранната елинистическа епоха и се предполага, че сервизът е принадлежал на легендарния одриски владетел Севт III (около 330 - 300 г. пр. Хр.).

През месец декември 2019 г. подобаващо отбелязахме 70 годишния юбилей от откриването му. По този повод в Исторически музей - Панагюрище беше проведена кръгла маса на тема: " 70 ГОДИНИ ПАНАГЮРСКО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ".

Сега, само няколко месеца по-късно, тракийският шедьовър отново ще заблести със своето изящество в специалната зала трезор в музея. За нас ще бъде изключително удоволствие да посрещнем всички вас, скъпи гости и жители на Община Панагюрище, за да почувствате магията на този изваян от човешка ръка култов сервиз.

ОЧАКВАМЕ ВИ !

Tags: съкровищеПанагюрскооригиналСнимки: 

Отново дарение в музея

Вт., 03/10/2020 - 15:19

В музея на град Панагюрище, днес 10.03.2020 г. постъпи ново дарение. Сребърен пръстен на институцията дари Петко Луков Младенов от с. Баня. Волята на дарителя е дарението да се използва безвъзмездно за нуждите на музея. В знак на благодарност, доц. д-р Атанас Шопов връчи на г-н Младенов Свидетелство за дарение.

Ние не делим даренията на малки и големи. Ние ценим дарителството като знак за общественото поведение на личността. Ще посрещнем с радост всеки, решил да остави името си като наш дарител.

Благодарим от сърце!

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Пон., 03/09/2020 - 11:33

Във връзка с взимането на превантивни мерки, свързани с разпространяването на COVID 19 /така нар. Коронавирус/, мероприятията от културния календар за месец март 2020 г. на Община Панагюрище, предвидени за 18 и 19 март 2020 г. се отменят.

Националният празник в Панагюрище

Вт., 03/03/2020 - 14:12

На Националния празник на България жители и гости на Панагюрище се стекоха пред паметника на ген. Дандевил - командващ III Гвардейска пехотна дивизия по време на Руско-турската война. Слово на тържественото честване произнесе доц. д-р Атанас Шопов - директор на Исторически музей - Панагюрище. Литературно - музикална програма и залповете на РК "Традиция" - Панагюрище допринесоха за по-силното тържествено чувство у присъстващите. Стотици са и гостите на града, които припознаха Панагюрище и Историческия музей като свято място, което да посетят за Националния празник.

Tags: 3 мартнационален празникИсторически музей-ПанагюрищеСнимки: