Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 1 час 26 мин.

ИМ-Панагюрище предлага сувенирни монети

Ср., 03/20/2019 - 11:05

От днес Исторически музей-Панагюрище предлага на своите посетители възможността да си закупят сувенирни монети. Монетите са общо шест вида. На три от тях са изобразени съдове от Панагюрското златно съкровище. Те могат да бъдат закупени от вендинг машината, поставена в двора на музейния комплекс. Останалите три монети, с изображения на Райна Княгиня, знамето на Райна Княгиня и Колелото на живота, посетителите могат да купят от другата вендинг машина, поставена в двора на къща музей „Райна Княгиня”. Цената на една монета е четири лева.

Tags: ИМ-Панагюрищеколекционерски монетивендинг машинаСнимки: 

Исторически музей-Панагюрище получи приз "За прослава на Панагюрище и България"

Вт., 03/19/2019 - 11:16

На 18 март, на официална церемония, домакин, на която е ресторант „Каменград“, Ротари клуб-Панагюрище връчи призовете „В прослава на Панагюрище и България“ за 2018 г. Те се присъждат за съпричастност и помощ при решаването на проблемите в обществото, както и за заслуги за прославата на родния край и Родината. Наградата е морална и е в ротарианския дух да насърчава високоморални норми във всички професии и да помага за изграждането на доброжелателство и мир по света.

Сред отличените и е Исторически музей-Панагюрище по повод 75 години от неговото създаване и цялостен принос към музейното дело. Призът бе връчен от президента на Ротари клуб-Панагюрище Нистор Хаинов.

Директорът, доц. д-р Атанас Шопов, благодари за признанието, което се дава на институцията и като като ръководител на музея сподели, че „ние можем да си гледаме работата и да съществуваме, благодарение на партньорството и приятелските контакти именно с такава неправителствена организация, а и с други, и партньорските контакти с бизнеса“

Също така „общинската културна институция ИМ-Панагюрище работи, за да въстанови туристопотока, който Панагюрище е имал преди десетилетия. И най-важното е - Панагюрище доказва на много себеподобни селища, че туризъм се прави и в силно индустриализирана зона”.

 Г-н Шопов призна, че „ще бъде радостен факта, ако можем да бъдем полезни, производствените музейни сбирки по направление да се възстановяват.“

Благодарственото си слово директорът завърши с това, че „музеят приключи 2018 г. с над 100 000 души посетители. Надявам се да продължаваме да работим все така с вашата подкрепа“.

Tags: ИМ-ПанагюрищеРотари клубпризСнимки: 

Гостуваща изложба "Съкровищата на Средновековна Варна"

Пет., 03/15/2019 - 14:51

Регионален исторически музей – Варна гостува на Исторически музей – Панагюрище със ценни златни и сребърни накити, обединени в изложба под заглавие „Съкровищата на Средновековна Варна”. Куратори на витрините са Станислава Лазаренко, уредник-фондохранител във фонд Средновековие, отдел Археология във Археологически музей – Варна, Васил Кацаров, археолог, Ирина Ботева, главен уредник и Манол Панчовски, фондохранител в Исторически музей - Панагюрище.

Сред изложените скъпоценности присъстват пафти, обеци, пръстени, гривни, монети, девически колан, диадеми, верижки, копчета. Датировките на накитите варират от XIII-XIV до XVII-XVIII в.

Експозицията е подредена в изложбената зала на трезора, където се намира копието на Панагюрското златно съкровище.

Гражданите и гостите на град Панагюрище могат да посетят изложбата всеки ден до 31 май, съобразно работното време на музея.

Tags: Исторически музей-ПанагюрищеАрхеологически музей- ВарнаСъкровищата на Средновековна ВарнаизложбаСнимки: 

Манол Панчовски със самостоятелна изложба в Дупница

Вт., 03/14/2019 - 11:27

Авторска изложба в художествена галерия "Околийска къща" в Дупница разкрива неповторимия талант на нашия колега Маноп Панчовски. Шестдесет творби, разположени в залите на галерията представят развитието на Манол като художник през годините. Много от творбите са участвали в съвместни изложби и конкурси в страната и чужбина. Негови картини са притежание на галерии и частни колекции.

Изложбата може да бъде разгледана от посетители от 13 март до 5 април.

Tags: Манол ПанчовскиИсторически музей-ПанагюрищеДупницахудожествена галерияСнимки: 

"Вода и кръв" от Асен Дипчев

Вт., 03/14/2019 - 09:54

Вчера, 13.03.2019 г., в Исторически музей-Панагюрище беше представена стихосбирката на Асен Дипчев „Вода и кръв”. Той е внук на Асен Дипчев, един от синовете на Райна Попгеоргиева Футекова, Райна Княгиня.

Авторът сподели, че „най-накрая в Панагюрище е представена книга, написана от панагюрец и адресирана до панагюрци.” Също така „Вода и кръв” маркира територията на панагюрския дух на север – до бреговете на река Дунав.

За наследникът на Райна Княгиня „младостта вода е, но кръвта е ... свята”. Именно затова той озаглавява стихосбирката си „Вода и кръв”. Такова е заглавието и на една от творбите, съдържащи се в книгата.

Г-н Дипчев изказа голяма благодарност на фондация „Асарел”, с подкрепата на която се издава стихосбирката.

Всеки, който имаше желание, получи книгата с автограф и посвещение лично от автора.

Снимки: 

Ново дарение за Исторически музей-Панагюрище

Ср., 03/13/2019 - 16:08

Дарителите на Исторически музей-Панагюрище стават все повече и повече. Г-жа Йорданка Поибренска дари ценен документ за историята на Панагюрската популярна банка, а именно - "Преглед за двадесет и пет годишната дейност на Панагюрската популярна банка, 1935 г.". Историческото свидетелство допълва наличната информация и постъпва във фонда на отдел "Нова история" на музея. 

Сърдечно благодарим на дарителката, г-жа Поибренска!

Tags: Исторически мзей-ПанагюрищеПанагюрска популярна банкаЙорданка ПоибренскаСнимки: 

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

Вт., 03/05/2019 - 12:06

Работно време на Исторически музей - Панагюрище с посетители е:

12,00 - 17,00 ч. - понеделник /санитарен полуден/

9,30 - 17,00 ч. - вторник - неделя

Касата спира да продава билети в 17,00 ч.

До 17,30 ч. посетителите напускат експозициите и сградите на музея.

В неделя за посещение са отворени Музеен комплекс и къща музей "Райна Княгиня"

141 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ

Нед., 03/03/2019 - 13:21

Изминаха 141 години от онези съдбовни дни за българския народ, когато след пет века чуждо и верско иго, в резултат на победоносната Руско-турска война възкръсва българската държава. Пет века продължава борбата на народа ни против турския поробител. Тя започва с ранните въстания, преминава през хайдутството и четничеството и има своя апотеоз в Априлската епопея.

На 24 април 1877 г. Русия обявява война на Турция с Манифест подписан от руския император Александър II.

Свободата идва с героизма на хилядите български опълченци, на въоръжените чети, на масовата и всеотдайна подкрепа, на цялото българско население, което дава всичко, за да бъде спечелена съдбовната война! Сред плеядата доброволци са и проф. Марин Дринов, Павел Бобеков, Петър Хаджипеев, д-р Георги Мачев, акад. Шопов, Васил Дипчев, Стойо Пенчев, Тодор Калоянов – до момента са открити имената на 80 панагюрци.

На картата на военните събития се редят свети места, които с безпримерен героизъм очертават неотменния, изпълнен  със свидни жертви победен  ход – Никопол, Търново, Плевен, Нова Загора, Стара Загора, Шипка, Шейново, Арабаконак, вр. Баба, Петрич. Руските, румънски и финландски войни, в едно с българските опълченци попълват картината на войната. Обсадата на Плевен и величавата епопея на връх Шипка изписват знака за необратимост на войната.

През декември 1877 г. следва битката за Централна Средна гора, през която преминават пътищата за Пловдив, Одрин и Цариград. Сюлейман паша дислоцира за отбраната на Средногорието десетки хиляди войници. За освобождението на Панагюрския край ген. Гурко изпраща над 25 000 войници и офицери. Свобода, родена в тежката битка при с. Петрич, в която загиват 136 души руски войници и офицери начело с генералите Каталей и Философов. Свобода родена в епичните двудневни боеве при с. Оборище, в които воините командвани от капитан Бураго откриват пътя за освобождението на Панагюрище. На 30. 12. 1877 г. първите руски разезди от Трета гвардейска пехотна дивизия  командвана от ген. Виктор Дезидериевич Дандевил освобождават Панагюрище. Още в първия ден на новата 1878 г. панагюрци осъмват с нова власт. За комендант на града е назначен капитан Галперт.

Средногорието е освободено!

Нека си спомним за вярата и борбата, за будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата на освободителите, саможертвата на българите е измерението на нашето национално достойнство и бъдеще.

ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК!

Tags: Исторически музей - Панагюрище3 мартСнимки: 

Честит празник!

Нед., 03/03/2019 - 11:35

Честит празник! Честваме 141 години от освобождението на България!

ИЗЛОЖБА „АЗ МОГА ДА ОБЩУВАМ ЕФЕКТИВНО“

Пет., 03/01/2019 - 16:07

Днес, 1 март 2019 г. в Исторически музей-Панагюрище се откри изложба „АЗ МОГА ДА ОБЩУВАМ ЕФЕКТИВНО“ на ученици и учители от ОУ „Двайсти април“, ОУ „Проф. Марин Дринов“ и СУ „Нешо Бончев“. Събитието се реализира по проект „Ефективната комуникация и емоционалната интелигентност - помощници в борбата с агресията в училище”, финансиран от Европейската комисия по програма „Еразъм+“. Директорът на ОУ „Двайсти април“ Минка Ланджева приветства присъстващите с добре дошли, а г-жа Таня Ракова представи целите и очакваните резултати от работата по проекта. Основната цел е реализиране на европейския план за развитие на училището относно приобщаващото образование, като запознае учителите с нови методи и средства за борба с агресията в училище и формиране на добър микроклимат в класната стая. Изграждането на умения за ефективна комуникация, ръководене на конфликти, развитие на емоционалната интелигентност и дигиталните умения, ще допринесат за приобщаване на  учениците към целите на образованието, ще са инструменти за борба с тормоза в училище.

Стела Дашева, ученичка в ОУ „Двайсти април“ представи своето есе на тема „Ако стигна върха сам кой ще ме снима там“.

Поздравителен адрес от името на Община Панагюрище връчи Иванка Тодева, главен експерт "Образование , младежки дейности и спорт".

Tags: Исторически музей - Панагюрищеизложба за тормоза в училищеСнимки: 

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Пет., 03/01/2019 - 13:43

Традиционно на 1-ви март Исторически музей-Панагюрище посрещна своите посетители с мартенички и пожелание за здраве и късмет през цялата година.

Tags: Исторически музей - Панагюрище. Баба МартаСнимки: 

ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР С ЕЛЕНА ДЕНЕВА

Пет., 03/01/2019 - 11:57

АРТ-КЛУБ "АСАРЕЛ - МЕДЕТ",

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ПАНАГЮРИЩЕ

ВИ КАНЯТ НА 

СРЕЩА С ПОЕЗИЯТА НА

ЕЛЕНА ДЕНЕВА

"И СИГУРНО СВЕТЪТ ЩЕ МИ ХАРЕСА"

Място: Исторически музей, гр. Панагюрище

                                                                              Дата: 05.03.2019 г.

                                                                                                                                                                             Час: 17:30 ч.

Tags: Исторически музей - ПанагюрищеЛитературна вечер с Елена Денева