Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 21 мин. 25 сек.

Представяне на енциклопедията "Априлско въстание" 1876 г.

Ср., 05/18/2022 - 11:16

На 17 май 2022 г. в залата на Исторически музей-Панагюрище пред аудиторията се представи енциклопедията „Априлско въстание“ 1876 г. Нейни автори са доц. д-р Атанас Шопов и д-р Десислава Костадинова. Водещ на мероприятието беше  гл. уредник Ирина Ботева.

Априлското въстание от 1876 години е тема, която повече от век интригува не само историците, но и писатели, поети, художници, скулптори… Всички изследователи на Априлската епопея оставят своя диря в големия брой научни публикации. Едни от тях повлияни от лично участие на автора в събитията, а други изчистени от емоциите и със стремеж за точна оценка, дадена от чисто историческа гледна точка. Появата на публикациите започва в годините след Освобождението. Разбира се първо място сред тях заемат „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов и последвалата „История на Априлското въстание“ от Димитър Страшимиров. Интересът към борбата на българите за освобождение и по-конкретно към Априлското въстание не секва след тези основополагащи трудове. Излизат нови и по-нови изследвания и публикации. Кои от тях по-големи и значими, други краеведски и конкретни за определен регион или личност, но всички те със стремеж за обективност и истинност. Така постепенно се набира огромно количество историческа литература, която затруднява не само широката публика и общественост, но и историците. Тук и там се правят опити за кратки справочници и албуми, които обаче не задоволяват нуждата от един справочник с необходимата и точна информация.

На тази потребност отговарят авторите на Кратка историческа енциклопедия „Априлско въстание 1876 година“ – доц. д-р Атанас Шопов и д-р Десислава Костадинова. Те се заемат с една много сериозна и тежка задача – да съберат и ни представят в енциклопедичен вид по-голяма част от наличната информация за ръководителите, дейците и участниците, за селищата и събитията по време на Априлското въстание.

Д-р Десислава Костадинова е родена в гр. Елин Пелин и завършва история в СУ „Св. Климент Охридски“. Като член на Института за исторически изследвания при Българска академия на науките е учен, чиито научни интереси са насочени към библиографията, историографията и Новата история. Значителен е приносът й в изследване личността на проф. Александър Цанков и развитието на помощните исторически науки след края на Втората световна война. В момента работи по темата „Православието в България“.

Доц. д-р Атанас Шопов е роден в Панагюрище, завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност История. Научните му интереси са в областта на Новата история, но и във възрожденската епоха. Като най-значими сред многото му публикации ще отбележа неговите изследвания за живота и дейността на акад. Атанас Шопов, за панагюрци в Цариград и участието им в църковно-националното движение и много други.

Специални гости бяха проф. Пламен Митев и проф. д.и.н. Вера Бонева, които представиха енциклопедичния труд. Те по много увлекателен начин разказаха някои неизвестни факти за събития, свързани с далечната 1876 г. За места, които те лично са посетили и на които са открили информация, която е била неизвестна и за самите тях. Именно тези моменти са им дали възможност да разберат, че темата за Априлското въстание е обширна и че винаги има още нещо ново, което може да събуди интерес за бъдещи изследвания.

Проф. Митев поздрави авторите, като подчерта тяхната смелост да изложат реални дати, години и събития в труда им.

Проф. Бонева, сподели своите впечатления от завършения труд на д-р Десислава Костадинова и доц. д-р Атанас Шопов.

 

Двамата водещи изследователи в историческата наука и  епохата на Българското възраждане дадоха висока оценка на кратката енциклопедия. Те споделиха, че казват „кратка“, защото има още много, много имена на участници във въстанието от 1876 г. и се надяват, че тази книга ще даде тласък към издаването на следващя такъв труд.

Авторите, доц. Шопов и д-р Костадинова изказаха своята благодарност към семействата си, близките роднини, приятели, колеги и съмишленици за подкрепата и отзивчивостта им. Специални благодарности за любезната подкрепа те изказват на Фондация „Асарел“, „Оптикс“ АД, Оптикоелектрон, Винарска изба „Румелия“ и с личното участие на семейство Иглика и Николай Михайлови и г-н Иван Ченчев.

В неформална обстановка разговорите и обсъжданията продължиха.

 

От името на Исторически музей-Панагюрище гл.уредник Ирина Ботева благодари на авторите на Енциклопедията – д-р Десислава Костадинова и доц. д-р Атанас Шопов за техния труд, за това, че са се заели с такава тежка задача, която са успяли да реализират успешно и  им пожела здраве, да не спират своя научен и творчески ентусиазъм, и постигат нови успехи в науката.

Tags: енциклопедияпроф. Пламен Митевпроф. Вера Боневадоц. Шоповд-р Десислава КостадиноваАприлско въстаниеСнимки: 

Безплатен ден

Вт., 05/17/2022 - 14:40

По случай Международния ден на музеите утре, 18 май, входът за разглеждане на обектите на Исторически музей - Панагюрище е безплатен. Заповядайте! 

Tags: 18 майМеждународен ден на музеитебезплатен вход

Европейска нощ на музеите

Пон., 05/16/2022 - 10:05

На 14 май 2022 година Исторически музей - Панагюрище се включи в отбелязването на Европейската нощ на музеите, която предшества наближаващия международен ден на музеите - 18 май. Всички, посетили музейния комплекс между 17:00 и 24:00 часа, можеха да разгледат експозициите безплатно. Директорът на музейната институция, доц. д-р Атанас Шопов, постави начало на празника като приветства всички присъстващи с "добре дошли". Той откри традиционната за този ден изложба "Дарения IV", която представя дарените вещи в периода юни 2021 - май 2022 г. Също така, в изложбената зала, връчи Свидетелство за дарение на г-н Георги Джунов, дарил на музея средновековни маши (ръжен), част от изложбата.

За доброто настроение на гости и посетители се погрижи духов оркестър "Делчо Радивчев" при НЧ "Виделина 1865". Интересът към нашия празник беше голям, а хубавото време благоприятстваше приятните разходки.

Tags: Европейска нощ на музеитеИсторически музей - Панагюрищедаренияизложбадухов оркестърСнимки: 

Предстои представяне на Енциклопедия за Априлското въстание

Ср., 05/11/2022 - 10:27

 

 

 

 

 

          Енциклопедията ще бъде представена от проф. Пламен Митев и проф. Вера Бонева.

  З А П О В Я Д А Й Т Е!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: поканаенциклопедияАприлско въстание

Да отпразнуваме заедно Нощта на музеите

Пон., 05/09/2022 - 11:33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: Нощ на музеитеИсторически музей-Панагюрище

146 години от Априлската епопея!

Нед., 05/01/2022 - 12:20

Отново е 1 май…….. Отново камбаните бият тържествено…… Празник е…… ОТБЕЛЯЗВАМЕ 146 ГОДИНИ ОТ СЛАВНАТА АПРИЛСКА ЕПОПЕЯ.

Априлското въстание е символ на вяра и надежда, на края на едно робство и началото на безгранична радост.
Жадуваната свобода възкръсна от сълзите и пепелта на погрома на Априлци.

На 1 май 2022 г., с Литийно шествие от Исторически музей-Панагюрище започна тържественото честване на 146 -та годишнина от обявяването на Априлското въстание в гр. Панагюрище. Начело на шествието беше Поибренският кръст, който е повдигал духа и благославял Хвърковатата чета на Георги Бенковски. С патриотичните си мелодии, Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при НЧ „Виделина-1865“ огласяше шествието из улиците на славното ни градче.
На площад „20-ти Април“, националният трибагреник издигна г-н Никола Белишки – кмет на Община Панагюрище. Молебен за благоденствие се отслужи в църквата „Свето Въведение Богородично“.
Тържествата продължават с военно – историческа възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“, полагане на венци и цветя пред мемориален комплекс „Априлци“ и Национален митинг – заря.

Tags: 1 майАприлска епопеякръстмолебенЛитийно шествие

НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

Вт., 04/28/2022 - 09:25

ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ - БАН

НАУЧЕН АРХИВ – БАН

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАНАГЮРИЩЕ

 

ВИ КАНЯТ  ДА УЧАСТВАТЕ В НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

„МЕСТНИТЕ ЕЛИТИ И МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ПРЕЗ ДЪЛГИЯ XIX ВЕК

ПО ПОВОД 100 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА

АТАНАС ПЕТРОВ ШОПОВ (1855 – 1922), редовен член на БКД

 

11 – 12 октомври 2022 г., гр. Панагюрище 

Изтеглете поканата за участие в конференцията