Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 2 часа 38 мин.

Райна Княгиня - 164 години от рождението й

Съб., 01/18/2020 - 12:28

На днешния ден, преди 164 години се ражда тя - Райна Попгеоргиева Футекова Дипчева. Българска учителка, акушерка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. Революционерка и национална героиня, пред чиято личност и дело прекланяме глави и до днес!

Изложба "Къщата на Райна Княгиня - храм на българския дух"

Вт., 01/14/2020 - 16:43

"КЪЩАТА НА РАЙНА КНЯГИНЯ –
ХРАМ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ"
70 години къща музей „Райна Княгиня”

Откриване на 20.01.2020 г. от 11,10 ч. в Изложбената зала на Исторически музей - Панагюрище

Вече 70 години Къща музей „Райна Княгиня“ е храм, в който българинът влиза с гордост и преклонение. Стотици хиляди са посетителите, дошли в къщата, за да почерпят сила и вдъхновение от делото на Райна Княгиня, да се поклонят и да отнесат със себе си част от българския дух.

Tags: 70 годиникъща музейРайня Княгиняизложба

Музеят с голям брой посетители за изминалата година

Пон., 01/13/2020 - 10:58

През изминалата 2019 г. Исторически музей-Панагюрище беше предпочитана туристическа дестинация. Музейните обекти бяха посетени от 106 261 посетители, в това число ученици, студенти, възрастни и чужденци. В периода 11.11.2019 г. - 16.12.2019 г., когато ни гостуваше оригиналът на Панагюрското златно съкровище през залата-трезор и другите експозиции са минали 5649 туристи. Въпреки по-ниските температури през последните месеци на 2019 г.  туристопотокът не стихваше. За настоящата 2020 г. си пожелаваме повече "жадни" за култура хора и нови творчески успехи.

Tags: посетителимузейсъкровище

Подарената книга е чудо....

Ср., 01/08/2020 - 10:27

Последните подаръци от инициативата "Подарената книга е чудо" на Арт-клуб "Асарел" и Историческия музей стигнаха до своите хора.
Млада двойка намери "Елегии и тържества" на елхата в музея. Така великолепната книга на Калин Донков замина за Холандия, откъдето е младият мъж.
На коледната елха намериха своя подарък и двамата близнаци Иван и Ясен. Книгата на неповторимата Маргарита Петкова "Тъй рече Виктор" вече ще бъде достойна част от библиотеката им в гр.Ботевград, както ще радва и родителите им, сигурни сме!
След среща, изпълнена с искрена радост
в залата-трезор на съкровището, книгата "Приближаване до взрива" на Атанас Капралов замина за гр.Бургас - с дамата, която вече е неин усмихнат притежател.
И за финал - сем.Цанкови от гр.София, дошли в гр.Панагюрище специално да се поклонят пред светлата памет на всички, отдали живота си за свободата на България, с трепет взеха със себе си освен впечатленията си от града ни и оставената от нас до знамето на Райна Княгиня в родната ѝ къща-музей книга "Вода и кръв" - на нейния правнук Асен Дипчев. Вълнението им беше повече от голямо!
Желаем на всички - автори и читатели - крепко здраве!
И повече светли хора и срещи!
А ние от Арт-клуб "Асарел" и партньорите ни от Историческия музей обещаваме - още хубави такива предстоят!

Очаквайте! :)

©Текст: Дарина Дечева

В новата година, ново дарение

Пет., 01/03/2020 - 12:22

Първото дарение в новата година музеят получи вчера, 02.01.2020 г. Дарителят е доц. д-р Стоян Лазаров. За обогатяване на Природонаучния отдел той дари препариран малък белонос гвенон /Cercopithecus petaurista/. Той е вид бозайник от семейство Коткоподобни маймуни (Cercopithecidae). Видът е разпространен в Гана, Гвинея, Либерия, Сенегал, Того и др.

В знак на благодарност директорът на музея, доц. д-р Атанас Шопов връчи на доц. Лазаров Свидетелство за дарение.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПОСЕТИТЕЛИТЕ!

Вт., 01/02/2020 - 15:10

Исторически музей-Панагюрище съобщава на своите посетители, че през м. Януари и м. Февруари 2020 г.  за посещение ще бъдат отворени само музейният комплекс / зала-трезор "Панагюрско златно съкровище", Исторически музей, Дудекова къща и макет на Панагюрска занаятчийска чаршия /  и къща музей "Райна Княгиня".

Тутева, Лекова къща и Природонаучен музей няма да работят.

Първите посетители за 2020 г. в музея

Вт., 01/02/2020 - 11:55

2 януари 2020 г. Историческият музей - Панагюрище посрещна първите си посетители. Те бяха малка групичка от гр. Сливен. По традиция получиха от директора на музейната институция символични подаръци - календар, химикал и сувенир. Те бяха връчени на най - малкия от групата - второкласника Константин Константинов Костов, който утре е и рожденик. Желаем на него и на останалите да са здрави, много успешни, да имат повече поводи за усмивки.