Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 1 час 46 мин.

182 години от рождението на проф. Марин Дринов

Вт., 10/20/2020 - 16:43

Днес, 20.10.2020 г., се навършват 182 години от рождението на проф. Марин Дринов. Паметта на бележития панагюрец се почете подобаващо от жители и гости на Панагюрище. В родната му къща възпитаници на Основно училище "Проф. Марин Дринов" рецитираха мисли на професора и пяха химна на училището. Гости на празника бяха г-жа Галина Матанова, заместник-кмет "Хуманитарни дейности", г-н Христо Калоянов, председател на Общински съвет - Панагюрище, г-жа Бисерка Янева, директор "Човешки ресурси" в "Асарел Медет" АД. 

Връчена бе поименната студентска стипендия "Проф. Марин Дринов". За втора поредна година неин носител е Натали Георгиева Калпакова. Тя е студентка в Университет по приложни науки Йоанеум – Грац, Австрия. Стипендията беше връчена от г-жа Бисерка Янева.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.

В знам на признателност бяха поднесени цветя и букети пред паметниците на проф. Марин Дринов и неговият приятел и съмишленик Нешо Бончев.

Tags: проф. Марин Дриноврождениестудентска стипендия.Снимки: 

Дарение от фондация "Цоцорков род"

Пон., 10/19/2020 - 11:21

Дарение от фондация "Цоцорков род" получи Исторически музей - Панагюрище. На 17 октомври 2020 г. (събота) представителите на фондация "Цоцорков род" - Атанаска Цоцоркова, Димитър Цоцорков и Велислава Цоцоркова, дариха на музея реконструкция на панагюрско градско облекло - мъжко и женско. Костюмите са по проект на фондация "Цоцорков род" за изработване на реконструкция на панагюрско облекло от края на XVIII до средата на XIX век. Според волята на дарителите дарението се извършва безвъзмездно за нуждите на музея. Директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов връчи Свидетелства за дарение и благодари на семейство Цоцоркови за благородното дело и за това, че следват заветите на проф. д-р Лъчезар Цоцорков - дарител на зала трезор на Панагюрското златно съкровище. Гости на акта на дарение бяха маестро Теодосий Спасов и Християн Цвятков.

Tags: ДарениеФондацияреконструкция на панагюрско градско облеклоИсторически музей - ПанагюрищеСнимки: 

Среща с колегите от музея в Перущица

Пет., 10/16/2020 - 15:29

Днес, 16 октомври 2020 г., в прекрасния и слънчев петъчен ден, музеят в Панагюрище посрещна своите колеги от музея в град Перущица. Нашият колектив ги запозна с историята на Панагюрище и музейните обекти. Останаха впечатлени от експозициите, като бяха щастливи, че имат възможността за първи път да се докоснат до оригинала на златното съкровище. Те споделиха също, че са възхитени от развитието на града и Исторически музей - Панагюрище! Благодариха сърдечно за топлото и мило посрещане от нас и казаха, че с удоволствие ще ни очакват в Перущица. За нашия екип беше приятна и ползотворна среща!

Музеят - предпочитана дестинация

Пет., 10/09/2020 - 16:19

Последните два дни бяха наситени със събития за Исторически музей - Панагюрище. На 8.10.2020 г. на тиймбилдинг посещение в музея дойде посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен. Тя остана възхитена от музея, но най-вече от Панагюрското златно съкровище.

На следващия ден, 9 октомври, в музея се проведе Общински пленер под наслов "С пулса на твореца" - творчески и културен обмен между различните поколения панагюрски художници в Тутева къща, Лекова къща, къща музей "Райна Княгиня". Поради лошите метеорологични условия, мероприятието бе проведено в изложбената зала на музея.

По-късно, музейните работници бяха посетени от свои колеги от Батак. Те разгледаха оригинала на Панагюрското златно съкровище, както и музейните експозиции и къщи. Обмяната на опит беше полезна и за двата колектива.

Въпреки лошото време, музеят е оживен и е предпочитана дестинация за пътуване, развлечения и отдих.

Tags: Исторически музей - ПанагюрищеШвейцарияпосланикПанагюрско златно съкровищеИсторически музей - БатакОбщински пленерСнимки: 

Ново дарение за музея

Вт., 10/06/2020 - 14:10

Днес, 06.10.2020 г., Исторически музей - Панагюрище получи дарение - две кърпи за глава и престилка. Те са принадлежали на жителка на с. Оборище, Дона Узунова, вече покойница. Били са сватбен дар от съпруга ѝ. Дарителката, нейната етърва, Димитра Узунова, изрази удовлетворението си, че тези семейния ценности ще се запазят и покажат на поколенията. В знак на благодарност, директорът на Исторически музей - Панагюрище, доц. д-р Атанас Шопов, връчи Свидетелство за дарение на госпожа Узунова, като сподели, че всяко дарение, което се прави на музея, е радост за институцията. Дарените предмети ще бъдат обработени и ще постъпят във фонд "Етнография" към музея.

Tags: ДарениеИМ-Панагюрищекърпа за главапрестилкаУзуноваСнимки: 

Увеличен туростопоток

Пон., 10/05/2020 - 16:58

При нестихващ интерес от страна на посетители и гости на община Панагюрище протича всеки работен ден в Исторически музей – Панагюрище. Само за времето от 23 септември до 4 октомври експозициите на музея са посетени от над 5000 души. Несъмнено, изключителен катализатор за този засилен туристопоток, е гостуването на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Култовият тракийски сервиз ще бъде в община Панагюрище до 2 ноември.

Снимки - от посетители.

Tags: оригиналПанагюрско златно съкровищеИсторически музей - Панагюрищеобщина ПанагюрищепосетителиСнимки: 

50 години от откриването на Природонаучната сбирка в Панагюрище

Вт., 10/01/2020 - 10:03

 

На този ден, 1 октомври 1970 година е открита Природонаучната сбирка към Исторически музей – Панагюрище. В продължение на 50 години тя запознава посетителите с флората и фауната на Средна гора и рудодобивната промишленост в Панагюрския край. 

Идеята за нейното основаване и първоначалните дарения са на Михаил Савлеков – учител и препаратор. Той дарява своята колекция от птици и бозайници, събирани в продължение на повече от 16 години. Това позволява да се подреди Природонаучна сбирка в сутерена на Историческия музей. Сред официалните гости на откриването е известния български учен – ботаник академик Даки Йорданов ( създател на Университетската ботаническа градина – Балчик).

През 1993 г. сбирката се пренася в сградата на бившето училище „Георги Бенковски”, където се помещава и днес.

Днес експозицията е разположена в четири зали и включва разделите „Геология”, „Гъби”, „Ботаника”, „Безгръбначни животни”, „Риби”, “Земноводни”, „Влечуги”, „Птици” и „Бозайници”.

 Тя включва също така и табло със снимки на орхидеите срещащи се в Средна гора и интерактивни табла със звуци на насекоми, птици и бозайници.

 В нея е показана и колекцията на панагюреца Никола Делирадев.

Геологичната сбирка включва минерални, рудни и скални образци добити в района на Панагюрските мини.

Раздел Ботаника е представен от хербариен материал на растения срещащи се в Средна гора, обособени в няколко групи – растения на горите и откритите терени, лечебни растения. Флористичният облик на Средна гора е представен в колекцията от 44 вида растения.

В сбирката са показани 15 образци на най-често срещаните ядливи и отровни гъби – пърхутка, сърнела, манатарка, челядинка, кладница, червена и зелена мухоморки, и др.

Безгръбначните животни са представени от oхлювите с  водни и сухоземни видове, а мидите само с морски видове.

От морските мекотели интересни експонати са китайска шапчица, дяволски нокът, стрида и др.

Колекцията на насекомите съдържа 221 вида от разредите Пеперуди, Богомолки, Правокрили и Твърдокрили.

От защитените видове насекоми в експозицията са включени 7 вида:

-червен аполон

-еленов рогач

-бръмбар носорог

-голям син бегач

-бронзов бегач

-златист гъсеничар

-червена горска мравка

Също така могат да се видят 5 вида тропически насекоми, както и скорпиони от Алжир и Либия, паяк птицеяд (тарантула), хондураска къдрокосместа тарантула, домашен паяк.

От рибите интересни представители са дивият шаран, който е защитен вид включен в Червената книга на България, маришката мряна, чигата, балканската и американската пъстърви и др.

Представители на земноводните са: дъждовник, зелена крастава жаба, водна жаба, а от влечугите обикновена водна костенурка, водна костенурка от Куба, голям стрелец, шипобедрената костенурка, която е защитена от Закона за биологичното разнообразие и включена в Червената книга на България.

Най-голямо място в експозицията е отделено на птиците. Повечето от видовете се срещат в Средна гора. Във витрините са представени птици с различни типове местообитания: влажни зони, гори, открити площи и скали.

Много от експонатите влизат в категорията на застрашените от изчезване видове включени в Червената книга на България и защитени от Закона за биологичното разнообразие. Такива са черен кълвач, гълъб хралупар, червена чапла, розов пеликан, бухал, царски орел, уралска улулица, вечерна ветрушка, глухар, горски бекас, бухал и др.

Интересна е колекцията от яйца на 35 вида птици: дневни и нощни грабливи птици,  пойни птици.

Сбирката от бозайници включва видове срещащи се в района на Средна гора, както и антилопи от Африка.

Видове включени в Червената книга на България са дива котка – застрашен вид, вълк, пъстър пор и видра – като уязвими видове.

През всичките тези години Природонаучната сбирка търпи непрекъснато обновяване и обогатяване с нови видове, което я прави уникална за района на Средна гора.

 

*/