Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 2 мин. 15 сек.

Изложба "Абстракция и цвят"

Пет., 06/14/2024 - 11:13

Вчера в Исторически музей-Панагюрище се откри изложба "Абстракция и цвят". Автори на картините са деца посещаващи Дневен център за деца и младежи с увреждания "Дъга", гр. Панагюрище. С приветстващи думи и благодарност към Община Панагюрище, Исторически музей, децата и техните родители, както и към всички присъстващи отправи г-жа Кунка Присадникова, директор на център"Дъга" . Сред гостите присъстваха Стефан Мирев, народен представител; Стоян Бодуров, заместник-кмет на Община Панагюрище; общински съветници, родители, жители и гости на града. Куратор на изложбата е Станислава Гелева, арт терапевт. За емоционалното въздействие на присъстващите допринесоха музикалните изпълнения на Нада Попова, певица и Анастас Михайлов, музикотерапевт. 

Tags: деца с уврежданеизложбакартини

Лято в музея

Вт., 06/13/2024 - 15:43
И това лято Исторически музей-Панагюрище ще се включи в провеждането на Лятна ваканция за деца. Организираните от нас занимания ще протекат в следните дни: - 8 юли /понеделник/ в двора на Природонаучен музей от 10:00 до 12:00 ч. - 9 юли /вторник/ в двора на Природонаучен музей от 10:00 до 12:00 ч. - 10 юли /сряда/ в градинката между Тутева и Лекова къща от 10:00 до 12:00 ч. - 11 юли /четвъртък/ в Исторически музей от 10:00 до 12:00 ч. - 12 юли /петък/ в Исторически музей от 10:00 до 12:00 ч. ЩЕ ВИ ОЧАКВАМЕ!

180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАКГАХАН

Ср., 06/12/2024 - 09:49

Днес, 12 юни 2024 г. се навършват 180 години от рождението на американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. През своята журналистическа кариера отразява събитията по време на Френско-пруската война (1870) и Парижката комуна (1871), като чуждестранен кореспондент на в. „Ню Йорк Хералд“. 1873 година публикува дописки за войната на Русия срещу хаганата Хива в Централна Азия. Година по-късно отразява Третата карлистка война в Испания, а през 1875 участва в експедиция за откриване на „северозападен път“ от Атлантика за Тихия океан.

 На 23 юли 1876 г. по покана на Юджин Скайлър, Макгахан пристига в България да разследва сведенията за зверствата, извършени от турската армия срещу цивилни българи след неуспеха на Априлското въстание (1876), за в. „Дейли Нюз“ и руския в. „Голос“. Посещава Пловдив, Пещера, Пазарджик, Батак и Перущица откъдето изпраща фактологично точни и изчерпателни репортажи. В тях представя точния брой на избитите българи, описва разрушените и опожарени селища, църкви, манастири и цитира проведените от него анкети – с оцелели българи, с турски администратори или представители на други етнически групи. Особено впечатляващи и въздействащи са текстовете, посветени на кланетата в Батак, на срещата в затвора с Райна Княгиня, описанието на погрома в Панагюрище и опожаряването на Перущица. Публикациите му в „Дейли Нюз“ и препечатването им от други вестници предизвикват широка вълна от обществено негодувание срещу Турция. Предприемат са редица дипломатически действия от Великите сили, като свикването на „Цариградската посланическа конференция“, според декларацията на която султанът на Османската империя трябвало да даде автономия на българите в уточнени от конференцията граници. По време на Руско-турската война (1877-1878) Макгахан е назначен за специален военен кореспондент на в. „Дейли Нюз“ в щаба на действащата руска армия на Балканския полуостров и отразява всички важни сражения, включително обсадата на Плевен и защитата на Шипченския проход. Присъства на подписването на Санстефанския мирен договор, който слага край на войната и се обособява макар и  неокончателно Третата българска държава. Джанюариъс Макгахан умира на 9 юни 1878 г. в Цариград, след боледуване от тиф. Автор е на „Турските зверства в България“. Писма на специален кореспондент „Daily News”.

Със знаме всичко е възможно...

Ние видяхме знамето,

Паднало в ръцете на турците.

Сега то служи за доказателство

при смъртните осъждания,

които се провеждат в Панагюрище.

Героичното парче плат,

опръскано и разкъсано,

Беше красиво избродирано

със простодушен знак, изобразяващ

голям златен лъв,

сложил лапата си върху полумесеца

и с ярост гледащ към него,

и надпис на български

„Свобода или смърт“.

Макгахан

10 август 1876

Tags: Исторически музей - ПанагюрищеМакгахан

130 години от рождението на акад. Борис Стефанов /Основоположник на дендрологията в България/

Пет., 06/07/2024 - 15:40

Роден на 8 юни 1894 г. в София. През 1919 г. завършва специалност ,,Естествена история'' в Софийския университет. Специализира в Лондон, Берлин и Виена. В България открива нови за науката растения. Съвместно с акад. Николай Стоянов (ботаник) написват ,,Флора на България'' (1924), която неколкократно е допълвана и преиздавана. Този труд е първи по рода си у нас и със своята мащабност и голяма стойност  отбелязва началото на нова епоха в българската ботаника.

Акад. Стефанов има публикувани повече от 220 научни труда.Значителен е приносът му и в обогатяване на българските хербарии – над 6000 броя хербарни листа от над 2500 вида растения.

През 1949 г. ръководи новосъздадената катедра „Дендрология с анатомия на дървото“ къмСофийския  университет. От 1948 г. е академик на БАН.Той е първият ректор на Лесотехническия университет (1953 – 1957).Работи в Института за гората при БАН като директор (1960-1966).

Учен с изключително широк поглед - не само по отношение на растителния свят на България, но и към различните клонове на ботаническата наука.

Продължава своята научна и изследователска дейност до края на живота си. Умира на  12 декември 1979 г. в София.

ПОКАНА

Пет., 06/07/2024 - 15:15

 

 

 

 

 

     ЗАПОВЯДАЙТЕ!

2 юни

Пон., 06/03/2024 - 11:08

На 2-ри юни Панагюрище почете паметта на Христо Ботев и всички онези, дали живота си за свободата и независимостта на България.

Tags: 2 юниХристо БотевБългарияПанагюрищеисторически музейСнимки: 

"Автентични народни песни от Панагюрския край"

Пон., 06/03/2024 - 10:10

На 1 юни, събота, в Исторически музей-Панагюрище се представи книгата "Автентични народни песни от Панагюрския край". Нейн съставител е Атанас Сугарев. Водещ на вълнуващото събитие беше Василка Сугарева, внучка на Атанас Сугарев Учителя. Доц. д-р Атанас Шопов запозна присъстващите с ценни сведения за епистоларното наследство на бележития панагюрец. Повече за съдържанието на труда ,синтезиран в четвърта книга разказа Спаска Тасева - председател на НЧ "Виделина - 1865". Сред специалните гости беше инж. Стоян Бодуров, зам. кмет на Община Панагюрище. Представянето на книгата беше съпроводено с изпълнения на Вокална група "Бончевци", с ръководител Донна Трошанова; Вокална група "Радеан" към НЧ "Виделина - 1865" и Андрея Манев.

Ученици на посещение в музейните обекти

Ср., 05/29/2024 - 16:48

Днес, 29 май 2024 г. музейният комплекс беше обект на интерес от ученици от цялата страна. А, възпитаниците от Частно основно училище " Бъдеще" гр. Пловдив използваха своето посещение, за да получат свидетелствата си за завършване на учебната година. Удостоверенията им бяха връчени от техните класни ръководители - г-жа Мария Иванова, г-жа Алися Митракева и г-жа Галя Цанкова в присъствието на директора на училището г-жа Светла Тошкова. Всички останаха очаровани от топлото посрещане и от добре подредените експозиции.

Наша изложба гостува в Исторически музей „Искра“ – Казанлък

Ср., 05/29/2024 - 15:15

С изложба „Златарството в Панагюрско – традиция и развитие“ Исторически музей – Панагюрище гостува на Исторически музей „Искра“ – Казанлък по покана на д-р Момчил Маринов – директор на музея. Изложбата е част от Празника на розата 2024 г. Откриването се състоя на 21 май 2024 г. – денят на Св. Св. Константин и Елена, в залата на Исторически музей „Искра“. С помощта на фотодокументални табла и над 80 артефакта, дело на изкусните панагюрски златари, изложбата запознава зрителя с развитието на златарския занаят в Панагюрище и района, и ролята на ювелирното изкуство в живота на българина. Представени са богато разнообразие от накити - пафти, пръстени, гривни, тепелъци, прочелници, огърлици, обеци и косичници от Средновековието до XX в.

Освен тях посетителите ще видят заготовки и оригинали на въстанически лъвчета - кокарди за униформите на панагюрските въстаници, участвали в Априлското въстание - 1876 г. Автори на изложбата и нейни куратори са доц. д-р Атанас Шопов, директор на ИМ – Панагюрище, Ирина Ботева – гл. уредник и Петя Маноилова – уредник в музея. Благодарим на колегите Радослав Петков – заместник-директор и Меглена Първин – главен уредник в отдел „Античност“ в Исторически музей „Искра“ – Казанлък, които ни съдействаха за организирането на изложбата. До края на месец октомври 2024 г. жителите и гостите на гр. Казанлък могат да разглеждат изложбата и да се насладят на изкусното майсторство на панагюрските златари.

Снимки: 

Малчугани на посещение в къща музей "Райна Княгиня"

Вт., 05/28/2024 - 16:54

Днес, 28 май 2024 г.  гости в къща музей „Райна Княгиня” бяха децата от едноименната детска градина в град Стара Загора. За поредна година възпитаниците на детското заведение  получиха  Удостоверения за завършване на задължително предучилищно образование  в родната къща на панагюрската знаменоска.  Директорката Любка Иванова пожела на децата да са все така любознателни, ученолюбиви и всеотдайни, като Райна Княгиня - патрон на тяхната детска градина. Малчуганите разгледаха с интерес къщата-музей на народната героиня.

Tags: къща музей Райна КнягинядецаСнимки: 

Покана

Вт., 05/28/2024 - 09:43