Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 2 часа 16 мин.

Днес е роден Павел Бобеков

Вт., 10/14/2021 - 16:18
Павел Бобеков е роден на 14 октомври 1852 г. в Панагюрище. Завършва Панагюрското класно училище при Найден поп Стоянов и В. Чолаков. Следва във Военно-медицинското училище в Цариград и същевременно сътрудничи в периодичния печат, превежда Молиер, Шмид и Сервантес. През 1874 г. е назначен за главен учител в Панагюрище и избран за председател на читалището. По време на подготовката на Априлското въстание е председател на Революционния комитет в града, а след избухването му - председател на Привременното правителство и ръководи отбраната на града. След потушаването му емигрира в Румъния, участва като доброволец в Сръбско - турската война от 1876 г. и Руско - турската освободителна война. През м. април 1877 г. редактира първия български ежедневник "Секидневний новинар". Умира на 17 октомври 1877 г. в Търново.

Филмът "ДОБРИЧКА ЕПОПЕЯ 1916 Г. " с представяне в Панагюрище

Ср., 10/13/2021 - 09:05
Много емоция, тъжни очи, ехот на пушки, смели мъже, жени и деца се видя при представянето на филма "Добричка епопея 1916 г." в залата на Исторически музей - Панагюрище. Сценарист и режисьор на филма е Снежана Иванова. Лентата е създадена с участието на Продуцентска къща "Подвиг" и РК „46-и пехотен Добрички полк”. В документалния филм са използвани кадри от Международния военно – исторически фестивал “Добричка епопея 1916 – 2016”, проведен през 2016 г. с участието на военно-исторически реконструктори от България, Латвия, Русия, Украйна, Израел и граждани на Добрич. Режисьор на бойните сцени е д-р Добрин Добрев, председател на РК „46-и пехотен Добрички полк”. Предстоят премиерни прожекции на „Добричката епопея 1916” в страната и чужбина.

  Tags: филмрежисьорДобричРусияУкрайнаДобрин ДобревСнимки: 

ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ 1916 г. ПРЕДСТАВЯТ В МУЗЕЯ

Пет., 10/08/2021 - 11:56

На 12 октомври 2021 г. от 17:00 ч. в залата на Историческия музей - Панагюрище ще се представи документален филм ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ 1916 г. Представянето на филма е от продуцентска къща "Студио Подвиг"  и "46 - и Добрички пехотен полк". Продължителността е 40 мин. Участват военно-исторически реконструктори от България, Латвия, Русия, Украйна, Израел и граждани на Добрич.

Tags: филмепопеяДобричмузей

Делегация на ACES Europe в музея

Вт., 09/28/2021 - 16:28

Днес, 28.09.2021 г., на официално посещение в Исторически музей – Панагюрище беше делегация на ACES Europe (Асоциацията на европейските градове и столици на спорта), водена от нейния президент Джан Франческо Лупатели и генералния секретар Хуго Алонсо, заедно с кмета на Община Панагюрище Никола Белишки и Галина Матанова – заместник-кмет. Гостите бяха посрещнати от доц. д-р Атанас Шопов – директор на музея, който ги запозна с културно-историческото наследство на Панагюрище. Ръководителите на ACES Europe бяха силно впечатлени от красотата и изяществото на съдовете от Панагюрското златно съкровище и изразиха благодарността си, че са имали възможност да разгледат уникалния сервиз. За спомен от посещението си в Историческия музей гостите получиха скромен подарък със сувенир и печатни издания на музея.

Tags: делегацияACES EuropeИсторически музей - ПанагюрищеСнимки: 

ИЗЛОЖБА "ЖИВОПИС - ОЛГА БРАДИСТИЛОВА"

Вт., 09/23/2021 - 17:01
По случай 40 години от смъртта на художничката Олга Брадистилова, от 27 септември до 20 ноември 2021 г., в Изложбената зала на музея могат да бъдат разгледани част от нейните творби. Картините са от колекцията, която братът на талантливата художничка, Виктор Брадистилов, дарява на Исторически музей - Панагюрище след смъртта ѝ. Картините на Олга Брадистилова са със специфична атмосфера и колорит, носещи чертите на италианската школа и емблематични за изкуството през 30-те и 40-те години на XX век. Изложбата представя потрети, пейзажи и натюрморти, които не само дават възможност на публиката да се запознае с торчеството на една интересна българска художничка, но и същевременно са ретроспекция на част от развитието на българската живопис през първата половина на ХХ век. Изложбата е част от Европейските дни на наследството, които имат за цел повишаване на познанията на европейските граждани за богатството и културното многообразие на народите. ЗАПОВЯДАЙТЕ! Tags: Олга Брадистиловаизложбакартини

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

Ср., 09/22/2021 - 10:07

 

 

 

 

 

 

 

22 септември 1908 г. - обявена е Независимостта на България! Честит празник!

Tags: независимост22 септември