Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 43 мин. 16 сек.

Музеят получи дарение

Ср., 06/03/2020 - 10:25

Днес, 3.06.2020 г., Исторически музей - Панагюрище получи дарение. Госпожа Павлина Делчева дари три броя панагюрски китеници. Те са изработени ръчно лично от нея и нейния съпруг.

Директорът на музея, доц. д-р Атанас Шопов, връчи на панагюрката Свидетелство за дарение като благодарност за приноса към обогатяване на колекциите на институцията. Волята на дарителката е вещите да се използват безвъзмездно за нуждите на музея.

Tags: ДарениекитенициИсторически музей - Панагюрищеръчна изработкаСнимки: 

Одобрен проект

Вт., 06/02/2020 - 15:09

Исторически музей - Панагюрище през настоящата година кандидатства в сесия на Министерството на културата за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства за 2020 година. След излизане на резултатите, става ясно, че музеят ни е в списъка на класираните проекти, които получават финансиране по Тема №1 "Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии". Проектът на музея е на тема "Обновяване на двете постоянни експозиции в Дудекова къща и Тутева къща", които са част от ИМ - Панагюрище. Партньори са СУ "Нешо Бончев", в-к "Оборище" и в-к "Време".

Tags: одобрен проектИсторически музей - ПанагюрищеМинистерство на културатаДудекова къщаТутева къщаобновяванеСнимки: 

2 юни

Вт., 06/02/2020 - 14:53

ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ, ОТДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ! 

Tags: 2 юниИсторически музей - ПанагюрищепоклонСнимки: 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Нед., 05/24/2020 - 10:32

 

 

Честит Ден на българската просвета и култура - ден на обединението, в който благодарение на писмеността, грамотността и знанието да се извисим като народ!

https://www.youtube.com/watch?v=1W-IHHt_TyI

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Пон., 05/18/2020 - 09:30

Музеят отново отваря врати

Ср., 05/13/2020 - 15:01

На 18.05.2020 г. Исторически музей – Панагюрище отваря врати за посетители при спазването на изискванията за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки против Covid – 19. Носенето на лични предпазни средства (маски) от туристите е задължително! По случай Международния ден на музеите - 18 май, вход – свободен!
Заповядайте!

Tags: Исторически музей - ПанагюрищеCovid-19противоепидемични меркипосетители

Да си спомним.............

Вт., 05/12/2020 - 09:56

На 12 май 1876 г. загива в местността Костина в Тетевенския балкан Георги Бенковски -  вожд на Априлското въстание.

  Георги Бенковски (рождено име: Гаврил Груев Хлътев) е роден през 1833 г. Той е български революционер, основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание през 1876 г. в IV-ти Революционен окръг.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Tags: Георги БенковскивождАприлско въстание

Музеят получи дарение

Пет., 05/08/2020 - 14:45

Днес, 8.05.2020 г., музеят получи дарение. Художникът Нистор Хаинов дари картина с името "Победихме. Отиваме си у дома." Поводът е 75 г. от края на Втората световна война. Той акцентира, че персонажите, изобразени на картината са събирателни за всички, участвали в този световен въоръжен конфликт. Директорът на Исторически музей - Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов благодари за дарението и сподели, че тази картина е символ на трагедията, сполетяла всички държави, взели участие във войната.

Tags: Дарение75 г. от края на Втората световна войаНистор ХаиновкартинаСнимки: 

Черният кълвач - най - големият представител на сем. Кълвачови

Вт., 05/07/2020 - 14:03

 

Днес, 07.05.2020 г. ще ви запознаем с един защитен вид  включен в Червената книга - черния кълвач.

Черният кълвач обитава предимно планински широколистни, смесени и иглолистни гори. Мъжкият има смолисто-черно оперение, като на челото, темето и тила има червени перца, докато при женската само тилът е червен. Размерите на тялото са до 55 см и размах на крилата до 80 см. Има четири пръста на краката си със здрави нокти, с които се захваща за кората на дърветата. Когато е кацнал опашката му служи като опора. Ноздрите му са покрити с пера, които предпазват дихателните пътища при дълбаенето по дърветата. Издълбава гнездото си в ствола на дърво, на височина над 4 м. Той отлично чува недоловимите за човешкото ухо звуци издавани от насекомите под кората на дърветата. Храни се с мравки, бръмбари и ларвите им, както и със семена. Той има най-дългият език сред птиците – над 12 см, с който лесно достига до ларвите. Понякога се храни кацнал на земята около основата на дървета или дънери.

Черният кълвач има важна роля в горските екосистеми. В изоставените му хралупи, понякога се заселват сови, папуняци, гълъби хралупари.

Защитен е от Закона за биологичното разнообразие. Включен е в Червената книга на България.

Мерките за опазването му са ограничаване на санитарните сечи в старите гори.

 

Следващото видео ще ви покаже черният кълвач в дивата природа: https://www.youtube.com/watch?v=rzindQ_HpLQ

*/


Tags: Червената книгазащитен биологичен видчерен кълвач