Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 16 мин. 59 сек.

Гости от Община Карлово

Пет., 01/20/2023 - 15:03

През този мрачен и дъждовен януарски ден ни гостуваха представители на Община Карлово, водени от секретаря на Общината Стефан Стефанов. Те са тук по покана на Община Панагюрище. Посрещна ги гл. уредник Ирина Ботева, която им показа успешно експозициите на музейния ансамбъл, въпреки проливния дъжд. След като бяха запознати със знакови събития и експонати, свързани с историята на Панагюрище, те останаха възхитени от богатството на музейните фондове. Споделиха, че както Карлово, така и нашия град имат много с какво да се гордеят. Тъй като програмата им е натоварена и не успяха да разгледат всички обекти, гостите си тръгнаха с обещанието да дойдат при по-подходящи метеорологични условия, за да могат да се насладят на всички музейни експозиции, а също така и на обаянието на средногорския град. 

Tags: гостиОбщина Карловообщина Панагюрищемузейни експозицииСнимки: 

Годишнини от рождението на Райна Княгиня и акад. Атанас Шопов

Ср., 01/18/2023 - 15:37

На 18.01.2023 г. (н. ст.) Панагюрище отбеляза 167 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова - Дипчева, Райна Княгиня. Ирина Конова, уредник на филиал къща музей "Райна Княгиня", припомни важни моменти от биографията на бележитата българка. Пред паметника на прочутата панагюрка на едноименния площад, бяха поднесени цветя и венци в знак на уважение и поклон към делото на Райна Княгиня. След това, в родната къща на знаменоската пред нейната скулпурна фигура, отново бяха поднесени цветя и венци. 

Днес отбелязваме годишнина от рождението на още един бележит панагюрец - акад. Атанас Петров Шопов, роден през далечната 1855 г. Той е български книжовник и обществен деец, редовен член на БКД/БАН.

Tags: 167 години168 годинирождениеРайна Княгиня. акад. Атанас ШоповСнимки: 

15 ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИТЕ ПАНАГЮРИЩЕ

Пет., 01/13/2023 - 11:13

Знаете ли откъде идва името на Панагюрище? Името си градът придобива от малкия панаир, който се устройвал на брега на реката (панагюр е синоним на панаир в югозападните български говори). По време на робството редом се употребява турското име Отлуккьой, среща се и названието Каменград. Който е бил в това чудно, бунтовническо градче, се връща рано или късно. А който не е - почти сигурно го е включил в списъка си с дестинации, които трябва да се видят. 

Ето кои са нещата, които може да видите и почувствате в Панагюрище! 

 

“Пътнико! ... свали шапка макар отдалеч, поклони се преди да отминеш ...!”

15 ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИТЕ ПАНАГЮРИЩЕ

 1. Панагюрското златно съкровище – шедьовър на златарското изкуство. Датирано към края на IV- III в. пр. Хр. – времето на най-големия разцвет на тракийското изкуство.
 2. Мемориален комплекс „Априлци“- построен по случай честването на 100-годишнината от Априлското въстание през 1976 г. Включва гранитни композиции: „Робството”, „Клетвата”, „Хвърковатата конница”, „Райна Княгиня със знамето” и централната фигура на „Бунтовник”.
 3. Паметникът в местността „Оборище” – тук, на 14 април 1876 година, се провежда Първото в историята на България Велико народно събрание. На него е взето решение за подготовка и организиране на повсеместно  въстание.
 4. Къща музей „Райна Княгиня“ - в този дом, на 6 / 18.01.1856 г., се ражда бъдещата знаменоска на Априлското въстание в ІV-ти революционен окръг – Райна Попгеоргиева Футекова – Дипчева. Главното въстаническо знаме е внушително, ушито от копринено кадифе, с извезани със сърма клетвените слова „Свобода или смърт”.
 5. Дудековата къща – впечатляваща със своята история и архитектура. Паметник на миналото и спомен за живот на заможен търговец на аби , шаяци и кожи. Показва възрожденски градски бит от средата на ХІХ век.
 6. Тутевата къща – тук, на 20 април 1876 г., е получено Кървавото писмо от Копривщица. Апостолите и членовете на Привременното правителство обявяват въстанието в Панагюрище.
 7. Лековата къща – съхранява спомена за посещенията на Васил Левски в Панагюрище и заседанията на Военната комисия през април 1876. Впечатляваща със стенописите си, дърворезбата на таваните и стенописът „Колелото на живота”, с богата вътрешна и външна украса.
 8. Хаджидимитровата къща – т.нар. „Синята къща с лъва”. В нея е разположено дарение „Иван Деянов” - ерудит, колекционер и поклонник на българското изкуство и култура. Дарението се състои от над 3 500единици: художествени произведения, ръкописи, плакети, медали, керамични съдове, накити, археологически ценности и др.
 9. „Макет на Панагюрска занаятчийска чаршия” – в началото на ХІХ век  в Панагюрище е имало 31 еснафа, в които са работели около 600 майстори.
 10. Джуновата къща - показва експозицията "Панагюрска златарска школа". Златарското производство заема важно място в общия икономически и културен подем в Панагюрище през XIX век. Панагюрските златари били предпочитани търговски партньори в Османската империя и в Европа: пръстени, надушници, гривни, обеци, тепелъци, пафти, църковна утвар, трапезна утвар.
 11. Духовникова къща – домът на Иванчо Духовников, предан комитетски деец. Тук Апостолът на свободата Васил Левски създава таен революционен комитет, който по време на въстанието прераства в Привременно българско правителство.
 12. Дриновата къща – недвижима културна ценност с национално значение. Родният дом на първия български учен – историк. Съосновател и пръв Председател на Българското книжовно дружество (дн. БАН). Родът Дринови се вписва трайно в историята на борбите за национално освобождение, културно издигане и възстановяване на българската държава.
 13. Експозиция, посветена на участието на панагюрските опълченци в Освободителната руско - турска война, разположена в централната сграда на Исторически музей.
 14. Зала „Археология”, Исторически музей – представя оригинални находки, открити при разкопки в землището на Панагюрище. 
 15. Природонаучен музей – експозицията е разположена в четири зали и представя геологията, флората, фауната и биоразнообразието на Средна гора.

 

"Панагюрци обезсмъртиха името на своя скромен градец. Тяхното Оборище и градът им трябва да държат първо място в страниците на българската нова история, заедно с пукнатия им на две половини топ. Славно свършиха панагюрци..."– Захари Стоянов

Tags: Панагюрско златно съкровищеДудекова къщаМемориален комплекс15 причини

Класация на обектите в iLoveBulgaria за 2022 г.

Вт., 01/10/2023 - 09:20

Къща музей „Райна Княгиня“ в гр. Панагюрище е най-посещаваният туристически обект от потребителите на мобилното приложение !

Подробности за класацията може да видите на следния линк: https://ilovebulgaria.eu/turisticheski-obekti-klasatsija-2022/?fbclid=IwAR04SXcx9SiUB1tOjbUWNORPgPnvObvhWcw46lX8toE5OvO6OUTkMY_HoiQ

Tags: къща музей

167 години от рождението на Райна Княгиня

Пет., 01/06/2023 - 11:26

Днес, 6 януари /ст. ст./, се навършват 167 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева. Една от жените оставили ярка диря в българската история. Възпитана от своите родители, свещеник Георги и Нона Футекови, в любов към Родината и народа, себеотдаване и милосърдие, които тя проявява през целия си живот. Участва активно в образователната и просветна дейност на девойките в Панагюрското девическо училище и Търновската девическа гимназия.

Приема с вълнение и отговорност задачата да ушие Главното въстаническо знаме на IVреволюционен окръг. Отстоява себе си и не предава народа си, дори когато е подложена на множество разпити и изтезания в затвора Имам Евине. Родолюбивата й дейност продължава и когато е далеч от Отечеството. Пребивавайки в Москва, Райна подпомага пристигането на около 30 деца-сираци от Панагюрище, като им осигурява стипендии за тяхното образование. Себеотдаване и милосърдие проявява и след преместването на семейството в София. Започва да практикува акушерската си професия, организира „подвижни школи за здравно възпитание”, води курсове за млади медицински кадри в училището „Майчина школа” към болница „Майчин дом”. Любовта към Родината и народа, трудолюбието, благородството и великодушието, които Райна е притежавала и проявявала през целия си жизнен път, успява да възпита и у децата си.

ПОКЛОН!

Tags: Райна Княгинярождение

Честита 2023 година, приятели и партньори на Култура

Ср., 01/04/2023 - 17:12

 

Поздрав от Тихомир Църов..........     Скъпи приятели от партньорската мрежа на Култура ON AIR, От името на екипа искам да Ви пожелая една здрава 2023 г. Бъдете вдъхновени и благословени! Жюстин Томс, разказвай ни с твоя неповторим стил вълнуващи истории на обикновени хора с необикновена съдба! Доц. Атанас Шопов, благодарение на професионалисти като теб, музеите са наистина интересни места, в които се опазва българския дух. Доц. Добрин Атанасов, нека странните ти и провокативни творчески търсения предизвикват още много възклицания „Уау“! Невена Митева, продължавай да ни зареждаш с ентусиазъм, чрез режисьорските си виждания, реализирани в театрални постановки по целия свят! Д-р Даниел Руменов, Регионален исторически музей – Шумен опазва съкровищницата на този край, вдъхновявай екипа си да намира нови пътища за представянето на безценните български старини! Доц. Веселина Вачкова, кой ако не ти ще се сети, че творчеството на Салвадор Дали има своето естествено място точно в Перущица? Бъди все така търсеща и откриваща нетрадиционното…и го споделяй с нас! Петър Немски, продължи да разкриваш тайните на българския фолклор и ни омагьосвай с чистотата и вдъхновението, което излъчваш ти и танцьорите от школата ти по време на пресъздаване на родните обичаи! Сава Христов, бъде все така всеотдаен към каузата си, претворена в севлиеската галерия „Видима“, на която могат да завидят сходни институции не само у нас. Иван Христов, Исторически музей – Дряново промени облика си през периода, в който го ръководиш. Продължавай да изпълваш със смисъл всеки свой ден там, израствай и бъди всеотдаен! Доц. Красимира Кръстанова, не спирай да градиш своите уникални мостовете между българската и различните европейски култури! Към екипа на Национален фонд „Култура“ – бъдете здрави и успешни, истински ценители и хранители на култура!  

Видеото може да видите тук:

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.kulturabg.com%2F%25D0%25B2%25D0%25B8%25D0%25B4%25D0%25B5%25D0%25BE%2F%25D1%2584%25D0%25BE%25D1%2580%25D1%2583%25D0%25BC-%25D0%25B7%25D0%25B0-%25D1%2581%25D1%258A%25D1%2582%25D1%2580%25D1%2583%25D0%25B4%25D0%25BD%25D0%25B8%25D1%2587%25D0%25B5%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B2%25D0%25BE-%25D0%25B8-%25D0%25BA%25D1%2583%25D0%25BB%25D1%2582%25D1%2583%25D1%2580%25D0%25B0%2F%25D1%2587%25D0%25B5%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B8%25D1%2582%25D0%25B0-2023-%25D0%25B3-%25D0%25BF%25D1%2580%25D0%25B8%25D1%258F%25D1%2582%25D0%25B5%25D0%25BB%25D0%25B8-%25D0%25B8-%25D0%25BF%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25BD%25D1%258C%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25B8-%25D0%25BD%25D0%25B0-%25D0%25BA%25D1%2583%25D0%25BB%25D1%2582%25D1%2583%25D1%2580%25D0%25B0-on-air.html%3Ffbclid%3DIwAR2S6Kr2Y-BRoaZsVu-8DvWEvzR8lL8nYaQW6WWmvCc44TqPIB3by4BzKv4&h=AT3R1-pGCrksYAPJS_YwjtVVdg3LaVwEexyMD2SeOy6HJGJJgS1N1Mr1Re0CH3pzs3wm-9wqiepAmzlC8wexw_L4Gj_1n7zL9G4qOTkwxIyaaujYnIz_dCYpoVSPH12BSNGg&__tn__=-UK-R&c[0]=AT2B-w2k6LoYi49abJ2RH0Et1kEPGDwKew_B5JQwNwyoj41hXgx8QLZEWwaLFI7IaohKS1thkBJ_q4bdVd3LPpnJ5u4KikVxbhg2QaEP_2PDp9bvjd5Ov-ds6yF1BZTKNNtmsY2WFDxwjz2i_J4cDjCKGOnvBnhslCELv818KkyhVk_OuJMKyqiM_HhJshnZNrFqrNxlyIMv