Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 1 час 8 мин.

Информация за посетителите

Ср., 01/20/2021 - 09:55

С удоволствие ви съобщаваме, че след кратко затваряне за посетители, от днес 20.01.2021 г. Природонаучният музей отново отваря врати. Той ще приема своите гости от понеделник до петък с работно време 9:30 - 17:00 ч. Заповядайте!

Музеят с първо дарение за новата 2021 г.

Вт., 01/19/2021 - 11:01

В точния ден идва точното дарение за Исторически музей-Панагюрище. Вчера, 18.01.2021 г. денят, в който се навършват 165 години от рождението на Райна Княгиня, музеят получи първото си дарение за новата година.

Младият панагюрец Петър Попов е далечен роднина на панагюрската знаменоска. Именно това му служи като творческо вдъхновение да нарисува портрет на Райна Княгиня. Той решва да дари творбата си на музея в родния си град, като избира символичната дата 18 януари за акта на дарение. Волята на дарителя е картината да се използва за образователна цел във фонда на къща музей "Райна Княгиня".

В знак на благодарност, директорът на институцията връчи на дарителя Свидетелство за дарение и подарък календар за 2021 г.

Благодарим за ценното дарение и ще се радваме още млади хора да следват примера на талантливия Петър Попов.

Tags: ДарениекартинапортретРайна КнягиняСнимки: 

165 години от рождението на Райна Княгиня

Пон., 01/18/2021 - 11:03

 

Голямата и възвишена цел за освобождението на Отечеството често е била изблик на вдъхновение и неподозирани сили дори и у нежните девойки. Такава е и Райна Попгеоргиева, позната ни още с прозвището Райна Княгиня.

Родена е на 6/18.01. 1856 г. в Панагюрище. Завършва девическото училище в Стара Загора, ученичка на Анастасия Тошева. През 1874 г. става учителка в Панагюрище. Една от основателките и първа председателка на женско дружество „Китка“. През август 1876 г. заминава за Русия, където учи акушерство. В края на 1879 г. се завръща в България. Директорка е на девическия пансион в Търново.

Не толкова широко познат е фактът, че тя написва своя автобиография в Москва през 1876 г., но в България тя е отпечатана едва през 1935 г. Това, което променя младата девойка несъмнено е срещата й с Георги Бенковски. За тази среща, Райна подробно пише в своята автобиография.

В нашата история и паметта на поколенията името на Райна Попгеоргиева винаги ще се свързва с двадесетгодишната девойка, ушила и развяла знамето на свободата.

*/

ГОСТУВАМЕ С ИЗЛОЖБА В БАТАК

Ср., 01/13/2021 - 16:01
По случай 145-годишнината от славната Априлска епопея, Исторически музей – Панагюрище гостува с фотоизложба „Панагюрище – център на Априлското въстание“.   Априлското въстание от 1876 г. е най-масовото, най-добре подготвеното, но опожарено и окървавено въстание на българите за освобождение от османско владичество. То се характеризира с небивало въодушевление, революционен порив, масова подготовка, готовност за смърт в името на свободата. Панагюрище стана център на въстанието не по случайното стечение на обстоятелствата и воля на историческата съдба, а в резултат на неговото закономерно развитие през Възраждането. И ако хода на събитията доведе до 20 април 1876 година, то заслугата не е само на неуморната дейност на Апостолите Панайот Волов и Георги Бенковски. Решаваща е ролята на местните революционни дейци, водени от Панагюрския революционен комитет – Павел Бобеков, Искрьо Мачев, Найден Дринов, Петър Щърбанов, Тодор Влайков, Захари Койчев, Филип Щърбанов, Райна поп Георгиева – Райна Княгиня, Орчо войвода, Крайчо Самоходов и още много герои, чиито имена остават за поколенията. С участието си в Априлското въстание Панагюрище остави в националната ни история името си като символ на решителността, героизма и саможертвата. Изложбата може да бъде разгледана в Исторически музей – Батак в периода 14 януари – 14 април 2021 година.

Почистване паметниците в къща музей "Райна Княгиня"

Вт., 01/12/2021 - 15:01
Непрекъснати са грижите на музейните специалисти за съхраняване и опазване на културно-историческото наследство в Панагюрище. В първите дни на месец януари 2021 година бяха почистени паметниците, намиращи се в дворното пространство на къща музей „Райна Княгиня“. С помощта на вода под налягане музейните служители отстраниха отлаганията от мраморната скулптура на Райна Княгиня и паметника на баща й свещеник Георги Футеков, причинени от атмосферните влияния и замърсявания в градска среда. Основно почистване на двете надгробия се извършва за първи път от поставянето им в къща музей „Райна Княгиня“. И тази година на 18 януари 2021 г. от 11.00 часа ще отдадем почит и преклоним глава пред делото на Райна Княгиня по случай 165 години от рождението й. Tags: Райна КнягиняпаметникчистенеСнимки: 

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПОСЕТИТЕЛИТЕ

Пет., 01/08/2021 - 12:44

ПОРАДИ ИЗВЪРШВАНЕ НА РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ, СЪОБЩАВАМЕ, ЧЕ ОТ ДНЕС 08.01.2021 Г. ПРИРОДОНАУЧНИЯТ МУЗЕЙ НЯМА ДА ПРИЕМА ПОСЕТИТЕЛИ. ДОПЪЛНИТЕЛНО ЩЕ ВИ УВЕДОМИМ ДО КОЯ ДАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ РЕМОНТА!

Традицията повелява..............

Пон., 01/04/2021 - 15:46

Традиционно и тази година с календар и сувенир, Исторически музей-Панагюрище посрещна своите първи посетители. Светлин Гълов и Симона Симеонова са първите гости на музея за 2021 г. Тя е от Стара Загора, а той от София. По професия и двамата са програмисти. Младежите не скриха възторга от топлото посрещане и останаха впечатлени от експозициите, които разгледаха. Колективът на музейната институция им желае да бъдат здрави и успешни.

Завършена реставрация на културни ценности

Ср., 12/30/2020 - 16:29

В последните дни на трудната и пълна с изпитания 2020 година и наложените ограничения за посетителите, работещите в Исторически музей - Панагюрище поддържат културно-историческото наследство на града. Реставрираха се културно-исторически ценности, някои от които част от експозицията на музея. Експонатите от фонд "История на България, XV-XIX в.": "Опис на град Панагюрище и околията, на еснафите и работниците от Иван Куртев" и "Опис на еснафите и работниците в гр. Панагюрище и околията" се върнаха на мястото си, за да могат посетителите след 4 януари 2021 г. да се запознаят с информацията, която дават за нашето минало.

Tags: реставрацияИсторически музей - ПанагюрищедокументиСнимки: